Čabrić, Macura: Nulta stopa tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Republika Srpska je, kao pionir u definisanju nasilja u porodici kao krivičnog đela, poslala jasnu institucionalnu poruku da ima nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja, rekla je danas ministar porodice, omladine i sporta Srpske Selma Čabrić.

”Ponosni smo na činjenicu da stručnjaci naš Zakon o zaštiti od nasilja u porodici ocjenjuju kao jedan od najkvalitetnijih u regionu, ali ćemo nastaviti da unapređujemo ovu oblast i dragocjena su nam i iskustva Republike Srbije u tom smislu”, navela je Čabrićeva na sastanku sa ministrom bez portfelja u Vladi Srbije Tatjanom Macurom zaduženom za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanje nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena.

Macura je naglasila da je u tom smislu izuzetno značajno ekonomsko osnaživanje žena i da je Srbija, institucionalnim dijalogom, saradnjom i razumijevanjem nadležnih ostvarila značajan iskorak na tom putu sa krajnjim ciljem da bude smanjen broj slučajeva nasilja u porodici gđe su u najvećem broju slučajeva žrtve žene.

Na sastanku je razgovarano i o opredijeljenosti Republike Srpske i Srbije da zakonskim propisima pruže finansijsku podršku porodicama, jer su briga o porodici i njeno očuvanje jedan od najvažnijih nacionalnih interesa, saopšteno je iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske.

Naglašena je i potreba da se prati primjena tih propisa i njihova modifikacija u skladu sa potrebama u društvu kako bi njihova primjena dala najbolje moguće rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana