Novitović za “Glas”: Nevrijeme ostavilo pustoš, u Sloveniji ostajemo koliko treba (FOTO; VIDEO)

Miloš Vasiljević
Republička uprava civilne zaštite RS
Foto: Republička uprava civilne zaštite RS | Republička uprava civilne zaštite RS

LjUBLjANA – Naš tim od 12 članova već četiri dana aktivan je na terenu. Dio ekipe radi sa mašinama, i to sa dvije najveće koje su angažovane u ovom dijelu Slovenije, a ostali izvršavaju redovne zadatke.

Kazao je to za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Milan Novitović dodajući da  svaki trenutak koriste da pomognu kako volonterima, tako i  kolegama.

Osim njih u Sloveniji i tim civilne iz FBiH pomaže pri saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile ovu zemlju početkom avgusta.

Novitović naglašava da daju sve od sebe da pomognu tamošnjim službama, ali i stanovištu koje u novijoj istoriji ne pamti slične vremenske nepogode i posljedice nevremena, a juče ih je posjetila i ministar spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.

 - Stanje u timu je izuzetno dobro, na visokom nivou, a kolege iz Slovenije su izuzetno zadovoljne našim učinkom. Ostajemo najmanje deset dana po proceduri, a o daljim koracima odlučiće Vlada Republike Srpske, ali i potrebe  u ovoj zemlji - rekao je  Novitović.

Ističe da je nevrijeme  iza sebe ostavilo  pustoš.

- Ako se oporave i za godinu dana od ove elementarne nepogode biće dobro. Dugoročan i dug postupak je ispred njih, imaju i međunarodnu podršku, podršku kroz evropski Mehanizam civilne zaštite, ali i kroz bilateralne odnose. Ipak, težak je period pred građanima ali i institucijama ove zemlje  - kazao je Novitović.

Međunarodni kamp službi koje pomažu Slovencima je  u Savinji, a tu je osam timova - sedam sa strane i slovenačka ekipa.

 - Tu su Nijemci, Ukrajinci, Franzi, Slovaci, Hrvati, dva tima iz BiH, a svaki radni zadatak se izvršava blagovremeno u želju da svi damo maksimum da bi pomogli ljudima koje je zadesila velika nevolja – rekao je Novitović.

Naglašava da im je zahvalno i domaće stanovništvo sa kojim su u stalnom kontaktu.

- Mještani su prezadovoljni, zahvaljuju se na solidarnosti, ne samo našem timu, nego i ekipama iz cijele Evrope - rekao je Novitović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana