Noviteti u saradnji sa "Prointerom"

Srna
Noviteti u saradnji sa "Prointerom"

BANjALUKA - Na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci uveliko se radi na opremanju prostorija i obnavljanju opreme zahvaljujući saradnji sa kompanijom "Prointer ITSS".

Na ETF-u se, osim računarskoj laboratoriji koju će im kompanija "Prointer" donirati, prije svega raduju budućoj saradnji sa jednim od IT lidera u BiH od koje mnogo očekuju i profesori i studenti. Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Zoran Đurić izrazio je nadu da će nedavno ozvaničena saradnja sa kompanijom "Prointer ITSS", članicom Infiniti internešnel grupe, donijeti brojne novitete, navodeći da ovaj fakultet decenijama nije ozbiljno sređivan i da je dosta toga zastarjelo. "Planiramo da zajedno sa studentima posjetimo kompaniju i na licu mjesta pogledamo kako se projekti realizuju i da u njima potencijalno i učestvujemo", rekao je Đurić.

Iz kompanije "Prointer" je saopšteno da je u planu i studentsko takmičenje, poput hakatona koji je "Prointer" u prvoj godini pandemije uspješno realizovao, a studentima završnih godina od posebnog značaja bila bi mogućnost zajedničkog rada na konkretnim projektima. "Imali smo ideju da formiramo mješovite timove sa Fakulteta i kompanije i da pokušamo da ponešto odradimo jedni za druge ili za neku treću stranu. Naši studenti na četvrtoj godini imaju obaveznu stručnu praksu, dosta njih već ima i stipendije i kontakt sa privredom, ali željeli smo da to dodatno institucionalizujemo.

Velika je stvar da svršeni akademac uz diplomu u svoj si-vi ubilježi i nekoliko urađenih projekata za konkretnog naručioca", objašnjava Đurić. Iz "Prointera" ističu da je za početak ETF-u ponuđena podrška u renoviranju i opremanju jedne od učionica, da bi studentima bio omogućen efikasniji prostor za rad, a krajnji cilj im je da pomognu u stvaranju perspektivne budućnosti aktuelnim, ali i svim budućim generacijama studenata elektrotehnike.

Iz "Prointera" navode da će pokušati da saradnjom animiraju studente da idu na praksu u "Prointer", ali i da zaposleni sa fakulteta dođu u ovu kompaniju i održe predavanje o tehnologijama koje se koriste u projektima na kojima rade. U saopštenju se naglašava da najbolji akademci sa ETF-a u "Prointeru" nikad nisu višak, te da se budućoj saradnji raduju i stručnjaci iz ove kompanije.

"Pomoć pri odabiru kandidata za stručnu praksu, oglašavanje zaposlenja, učešće studenata u najznačajnijim događajima iz svijeta informacionih tehnologija, samo su neki od partnerskih planova", navodi se u saopštenju. Direktor "Prointera" Gordana Kovačević kaže da je dobar i kvalitetan kadar u ovoj kompaniji uvijek imao svoje mjesto i zato je prioritet ove kompanije da takve ljude pridobiju i zadrže. "Stipendijama i brojnim aktivnostima podržavali smo mlade kolege i na tome ćemo raditi u budućnosti", navela je Kovačevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana