Novinar Morača tužio Dodika za klevetu

GS
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Novinar “EuroBlica” i portala “Srpskainfo” Nikola Morača, tužio je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za klevetu, javio je portal Una.

Morača je tužbu podnio Osnovnom sudu u Banjaluci i njom traži da mu bude isplaćeno 2.900 KM na ime štete njegovom ugledu uzrokovane iznošenjem netačnih i štetnih navoda.

U tužbi se navodi da su Nikola Morača i Aleksandar Trifunović, urednik portala “Buka” bili žrtve napada nepoznate osobe koja im je izgrebala automobile na parkingu ispred zgrade u kojima stanuju sa porodicama. U tužbi se navodi i da treba imati u vidu činjenicu da je Morača prethodno pozivan u policiju kao svjedok, a onda kao osumnjičeni, da bi otkrio izvor inforamcije u tekstu koji je objavio, a kada to nije učinio, po  naredbi tužioca, oduzet mu je mobilni telefon što je kod njega stvorilo osjećaj ugroženosti. Dodato je da se sve to odigravalo u trenutku kada je objavljen Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta. Na to je, kako se navodi, Dodik svojim “nesmotrenim i uvredljivim izjavama” pobrinuo da “tako napeta atmosfera ne bude dovoljna”.

Utužbi se navodi da je prije samog napada na imovinu Morače, Dodik novinare etiketirao kao “spodobe” i stvarao atmosferu koja je pogodovala napadu.

-Napadač na tužioca je to interpretirao kao poziv da građani uzmu stvar u svoje ruke i pošalju poruku „spodobama“ - navodi se u tužbi i dodaje da je „Dodik neposredno nakon grebanja automobila novinara, na konferenciji za medije u Palati Republike izjavio da postoje indicije da su oni to sami organizovali”.

U tužbi se navodi da je tako, osim što je u očima ljudi postao lažov i manipulator, jer je obmanuo javnost, Morača postao i laka meta za sve potencijalne napadače, a stvarni napadač mogao je da odahne, jer je predsjednik Republike Srpske za napad lično okrivio samog Moraču i Trifunovića.

U tužbi se navodi i da je napadač na automobil novinara pronađen te da je utvrđeno da Morača i Trifunović nisu sami sebe napali i da je izjava Dodika potpuna neistina koju je svjesno i namjerno iznio na konferenciji za novinare u svojstvu predsjednika Republike Srpske.

Za “Nezavisne novine” Morača je rekao da ga je Dodik u izjavama targetirao da je sam oštetio vlastiti automobil, te da je u tekstu u slučaju silovanja objavio identitet žrtve.

-Nijedna od tih njegovih izjava nije tačna, a dolazile su u najosjetljivijim mogućim trenucima - rekao je Morača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana