Novim pravilnikom Vlade poboljšan položaj ratnih vojnih invalida

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske pozdravio je danas odluku Vlade, kojom je za 500.000 KM, prema novom Pravilniku, povećan iznos za nabavku ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide i paraplegičare u Srpskoj, izjavio je predsjednik Saveza Dragan Vrgovac.

Vrhovac je rekao Srni da je njihov stav da sva sredstva za ove namjene treba usmjeriti na poboljšanje kvaliteta ortopedskih pomagala. On je podsjetio da je ovu inicijativu pokrenuo Savez prošle godine,napomenuvši da je Vlada ranije izdvajala dva miliona KM za nabavku ortopedskih pomagala, kada su ova sredstva izdvajana iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

"Prema novom pravilniku, ratni vojni invalidi dobijaju sredstva za nabavku ortopedskih pomagala od resornog ministarstva u novčanom iznosu na njihov račun", pojasnio je Vrhovac. On je rekao da se ovo pokazalo kao vrlo uspješan način za nabavku ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide, jer korisnici sami biraju gdje će i kada raditi pomagala.

Vrhovac je naveo da su sredstva za nabavku tih pomagala ukupno povećana na 2,5 miliona KM, ali da će Savez tražiti da se još povećaju. On je napomenuo da jedna kvalitetna proteza sada košta od 18.000 do 20.000 KM, te da će od Vlade tražiti da se u 2022. godini pokuša povećati novčana stavka za nabavku ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je juče da je novim pravilnikom obezbijeđeno više novca za nabavku kvalitetnijih ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide i paraplegičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana