Novi upis, stare želje

Jana Kezić
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Brojni odlikaši u Srpskoj juče su poranili i u redovima sa nestrpljenjem čekali da budu otvorena vrata srednjih škola, a tokom prvog dana upisa pokazali su da su i dalje najpopularnije gimnazija, medicinska i ekonomska, čije su liste za svega nekoliko časova bile skoro popunjene.

Direktorica banjalučke Gimnazije Vita Malešević kazala je za “Glas” da ova obrazovna ustanova planira upis 264 đaka u 11 odjeljenja sa po 24 učenika, a prvog dana upisa do podneva su zaprimili više od 200 prijava.

- Interesovanje za Gimnaziju generalno je veliko, a budući srednjoškolci su podjednako konkurisali za sve smjerove. Obično za matematički smjer bude manja interesovanje, ali u posljednje vrijeme i tu ima dosta zainteresovanih - kazala je Maleševićeva.

Profesor hemije u banjalučkoj Medicinskoj školi Srđan Preradović kaže da je tokom prvog dana upisa oko 200 učenika predalo molbe za upis.

- Prethodnih godina je bilo i više nego sada. Nadamo se da će biti popunjena mjesta, jer je ova škola do sada uvijek imala maksimalno popunjene kapacitete - rekao je Preradović, dodajući da je među učenicima najaktuelniji opšti smjer, kojeg prati zubno-stomatološki.

Vanja iz Banjaluke, koja je došla da preda papire za Medicinsku školu, opšti smjer, smatra da je to najbolja škola za dalje usavršavanje i školovanje.

- Smatram da je jedna od najboljih, poslije koje je sigurno zaposlenje - kazala je ona.

Profesor fizičkog vaspitanja u banjalučkoj Ekonomskoj školi Mišo Božić kaže za “Glas” da je tokom prvog dana upisa bilo više učenika u odnosu na prošlu, ali i prethodne godine.

- Primijetio sam i da je prosjek ocjena veći u odnosu na prošlu godinu, a ima i dosta vukovaca. Ove godine je najtraženiji smjer poslovno-pravni tehničar, a uveli smo i novi smjer carinski tehničar - rekao je Božić.

Teodora Begović je odlučila da se upiše u Ekonomsku školu, jer, kako kaže, tu vidi svoju budućnost.

- Odlučila sam da se upišem na poslovno-pravni smjer, jer sam od malena maštala o tome, mnogo me zanima pravo - kazala je ona.

S njom je saglasna i Teodora Čičković, koja očekuje da u ovoj školi dobije najbolje znanje za dalje školovanje.

- Oduvijek mi je bila želja da budem pravnik i da se upišem baš u ovu školu. Drago mi je što je došlo vrijeme da tu želju sebi i ostvarim. Nadam se da ću steći dobro iskustvo, ali i prijatelje za cijeli život - istakla je Čičkovićeva za “Glas”.

Pomoćnik direktora u Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla” u Banjaluci Nataša Stanivuković kaže da je tokom prvog dana konkurisao solidan broj učenika, što očekuju i danas.

- Nadamo se da ćemo ostvariti željeni broj, kao i prethodnih godina, a buduće učenike najviše interesuje smjer tehničar računarstva i programiranja - istakla je Stanivukovićeva.

Za upis u ovu školu tokom prvog dana papire je predao i Ivan Gligorić.

- Zanima me tehnika programiranja i računarstva pa kako sam bio odličan učenik u osnovnoj školi, odlučio sam da se upišem upravo na taj smjer - rekao je Gligorić.

Direktor Gimnazije “Jovan Dučić” u Trebinju Mišo Pešić je kazao da je tokom prvog dana dokumentaciju predalo više od 80 djece.

- Najviše se odlučuju za opšti smjer, a od ove godine smo prvi put uveli prirodno-matematički i društveno-jezički smjer - rekao je Pešić.

Predsjednik Atkiva direktora srednjih škola bijeljinske regije Duško Đurić kaže da u ovom gradu ima oko 840 svršenih osnovaca.

- Broj prijavljenih varira od škole do škole, a tokom prvog dana je na istom nivou kao i prethodnih godina - rekao je Đurić.

Rokovi

Prvi junski upisni rok za školsku 2022/23. godinu za učenike koji imaju 60 i više bodova traje i danas.

- Junski rok traje od 13. do 24. juna, a julski od 4. do 15. jula 2021. godine. Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova - naveli su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana