Novi udar na novčanike: Poskupljuje polaganje vozačkog ispita

Agencije
Novi udar na novčanike: Poskupljuje polaganje vozačkog ispita

Sve je manji broj onih koji se odlučuju na polaganje vozačkih ispita, a s tim se slažu i pojedine autoškole iz Mostara. Ipak, u skladu sa situacijom na tržištu, kažu, cijene vozačkih ispita moraće rasti, bez obzira na broj kandidata.

Ono što je pomalo neočekivano jeste da se danas, barem u slučaju pojedinih škola u Mostaru, za uzimanje vozačke dozvole u ruke najčešće odlučuju djevojke i uopšte ženska populacija.

"U svakoj kategoriji bilježi se smanjen broj kandidata, a razloga za to ima više. Ipak, možda bih izdvojio migracije, odnosno iseljavanje i rad vani. Jednostavno, odlaze cijele porodice. Takva je situacija i za polaganje za vozača kamiona, ali i automobila. U posljednjih deset godina broj je drastično smanjen“, kazali su iz autoškole "Rotor“ za "Hercegovina.info".

Različite generacije se odlučuju na to da uzmu vozačku dozvolu u svoje ruke, pa tako situacija varira od onih koji su tek navršili 18 godina, do onih koji se u malo zrelijim godinama odlučuju posvetiti vožnji, pretežno su to 40-godišnjaci.

"Cijene polaganja vozačkih ispita su, možemo reći, u čestom porastu, a sve u skladu s drugim cijenama i uopšte ekonomijom, troškovima. Jednostavno, na tržištu tako mora“, naglasili su iz ove autoškole.

Iz autoškole "Hasić 1“ kažu za pomenuti portal da se poskupljenja konstantno događaju, jer ne postoji konkretno i zakonski regulisana cijena ovih stvari.

"Poskupljenje se dogodilo, a dogodiće se po svemu sudeći opet, jer se povećala, prije svega, cijena goriva, a onda i dijelova i drugih potrepština za automobile. Kada su u pitanju cijene, pretežno se kreću oko 1.600 KM. Ako dođe do poskupljenja, opet će porasti, kao i do sada od 100-200 KM“, rečeno je za "Hercegovina.info" iz autoškole "Hasić 1“.

Situacija s brojem kandidata uvijek varira, nekad je malo više polagača, nekad manje.

"Ipak, barem u našem slučaju, onih koji se odlučuju za vožnju automobila broj ne manjka. Pretežno su tu ovi mlađi, od 18-20 godina. Trenutno, rekao bih prema evidencijama da više žena polaže vozački ispit, nego što to čine muškarci“, zaključili su iz ove dugogodišnje mostarske autoškole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana