Novi protest radnika preduzeća "Nova DIPO"

RTRS
Novi protest radnika preduzeća "Nova DIPO"

Radnici preduzeća "Nova DIPO" iz Gornjih Podgradaca ponovo su protestvovali ispred zatvorene kapije preduzeća i nakon toga protestnom šetnjom iskazali nezadovoljstvo.

Od nadležnih traže da pronađu način za pokretanje proizvodnje i riješe dugovanja prema radnicima.

Oko 100 radnika "Nove DIPO" započelo je štrajk 31. januara, nakon što im je dan ranije iz uprave preduzeća poručeno da je proizvodnja obustavljena, da idu kući i da će im biti ponuđen sporazumni raskid ugovora bez preciznog obrazloženja kako će biti izmirena dugovanja za plate i neplaćene doprinose u proteklih pet godina.

- Nemamo nikakovo riješenje da li smo na godišnjem odmoru, da li smo na plaćenom, na neplaćenom, mi ništa ne znamo - kaže Željko Vujić radnik NOVA DIPO Gornji Podgradci.

Predstavnik radnika NOVA DIPO Goran Giović navodi da oni samo traže da se primjenjuje zakon.

- Znači, da nam daju otkaz ako je do otkaza i da taj otkaz bude po zakonu. Mi ćemo onda ići na biro i to je to - poručuje Giović.

Pravnik zastupnik radnike je u ime 215 sadašnjih i bivših radnika podnijela tužbu protiv preduzeća i Republike Srpske.

- Nije izvjesno da će ti sporovi biti brzo razrješeni te su se nezadovoljni radnici se okupili ovdje da zatraže da se država uključi u rješavanje njihovih važnih životnih pitanja jer je činjenica da isti nemaju pravo na zdravstveno osiguranje, ne mogu se liječiti, nemaju pravo na socijalno jer mnogi su pred penzijom i slično - istakla je Rafaela Ljubojević pravni zastupnik radnika.

Nezadovoljne radnike podržali su predstavnici BORS-a, mnogih političkih partija, savjet mjesne zajednice Gornji Podgradci i gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić.

- Imamo zaista teških situacija gdje zajedno rade muži žena, imaju djecu, imaju kreditne obaveze, a ovo je ovdje sve stalo - dodao je Adžić.

O problemu radnika gradonačelnik je razgovarao sa predsjednikom Vlade i Republike Srpske. Ukoliko razgovori ne urode plodom radnici najavljuju još radikalnije oblike borbe i blokadu saobraćajnica i izvoz drvnih trupaca iz Kozare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana