Nove račune već štampa 9.200 kasa

Anita Janković Rečević
Nove račune već štampa 9.200 kasa

BANjALUKA - Novi fiskalni računi za prodatu robu ili pruženu uslugu u Republici Srpskoj štampaju se na oko 9.200 elektronskih kasa, što je trećina ukupnog broja uređaja koji treba da budu fiskalizovani u okviru novog modela fiskalizacije, a trgovci, frizeri, ugostitelji i drugi poreski obveznici koji nisu ispunili ovu obavezu imaju još dva i po mjeseca da to učine ili im slijede kazne.

U Poreskoj upravi RS (PURS) kažu za “Glas” da je praktični prelazak na novi sistem fiskalizacije u Srpskoj, za koji se očekuje da će doprinijeti smanjenju sive ekonomije i mogućnosti zloupotrebe, kao i većem prilivu novca u budžet, počeo 30. maja ove godine kada je izvršena prva inicijalna fiskalizacija kod jednog obveznika iz Banjaluke.

U Upravi naglašavaju da bi u okviru prve grupe obveznika za novu fiskalizaciju, koja je u toku, trebalo da bude fiskalizovano oko 27.000 fiskalnih kasa koje će sa dosadašnjeg preći na novi model, te da je od tog broja do 27. septembra fiskalizovano ukupno 9.187 kasa.

Pojasnili su da prvoj grupi obveznika pripadaju svi dosadašnji obveznici fiskalizacije koji su bili dužni da registruju svaki pojedinačni promet robe i usluga preko postojećih fiskalnih kasa, kao i svi oni koji su se registrovali za obavljanje djelatnosti za koje postoji obaveza evidentiranja prometa preko kase do sredine aprila ove godine.

- Krajnji rok za fiskalizaciju prve grupe ističe 17. decembra i već nekoliko puta smo apelovali na sve obveznike da ne čekaju zadnji dan da  se fiskalizuju, te da se odazovu pozivu operatera fiskalnog sistema i pripreme svoje softvere za komunikaciju sa elektronskim fiskalnim uređajem - naglasili su u PURS-u i upozorili da će obveznici prve grupe koji se ne fiskalizuju do krajnjeg roka biti sankcionisani u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji.

Navode da se troškovi inicijalne fiskalizacije, koji se odnose na isporuku i postavljanje elektronskog uređaja, kao i naknade operateru fiskalnog sistema finansiraju iz budžeta Republike.

- Naknada operateru fiskalnog sistema obuhvata uslugu obuke poreskog obveznika, postavljanje sistema za obradu fiskalnih računa, ugradnju softvera za izdavanje računa, integraciju bezbjednosnog elementa i povezivanje sa sistemom za upravljanje fiskalizacijom - naglasili su u Poreskoj upravi RS.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže za “Glas” da se prelazak na novi model fiskalizacije odvija predviđenom dinamikom kod obveznika koji su i do sada izdavali fiskalne račune prilikom prodaje robe ili pružanja usluga, te da određeni problemi postoje kod onih koji se ranije nisu s tim suočavali.

-  Moguće da je to donekle usporilo proces, ali siguran sam da će svi obveznici do krajnjeg roka izvršiti fiskalizaciju. Naši privrednici i preduzetnici su uvijek bili savjesni, s tim da se sa uvođenjem svake novine javi određena doza bojazni, otpora i slično, ali to se može očekivati. Trebaće malo vremena da se snađu - rekao je Bratić.

Predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara RS Dragica Arsić navodi da su sve njene kolege, koliko joj je poznato, prijavljene za fiskalizaciju.

- Zašto još nisu svi ušli u novi sistem, ne znam. Svako od nas ima knjigovođu koji je zadužen za finansije pa i fiskalne kase, tako da ne znam da li je i šta usporilo proces prelaska - rekla je Arsićeva. 

Javni poziv

U Poreskoj upravi RS podsjećaju da je 17. aprila ove godine objavljen poziv za podnošenje zahtjeva s ciljem pokretanja postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanja troškova kod prve grupe obveznika.

- Time je zvanično počeo novi sistem fiskalizacije u Srpskoj, dok je zvanični prelazak na novi model počeo krajem maja, kada je operater fiskalnog sistema izvršio prvu inicijalnu fiskalizaciju kod obveznika iz Banjaluke. Nakon toga fiskalizacija je nastavljena za sve obveznike koji su uredno i u propisanom roku podnijeli zahtjev - rekli su u Poreskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana