Nove mjere za bezbjednost u školama Srpske

Jana Kezić
Nove mjere za bezbjednost u školama Srpske

BANjALUKA - Od početka nove školske godine u svim većim školama u Srpskoj biće prisutan školski policajac, a oko 150 policijskih službenika trenutno je na obuci kako bi već od naredne sedmice mogli da na što bolji način da obavljaju ovaj posao.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske istakli su da je u postkovid periodu značajno povećan broj slučajeva vršnjačkog nasilja u školama u Srpskoj i oko nje, zbog čega su donijeli plan mjera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije.

Načelnik Uprave policije Miloš Brkić je naglasio da je MUP preduzeo niz aktivnosti kako bi školska godina počela bez problema.

- Školski policajac  će biti stalno prisutan u  svim većim školskim centrima širom Srpske, dok će u ostalim školama biti povremeno prisutan i u skladu sa procjenama mjesto nadležnih policijskih stanica - pojasnio je Brkić.

MUP RS je sačinio, kako kaže, plan mjera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije od 2023. do 2027. godine.

Osim toga, kako dodaje, naloženi su i nadzori i kontrola rada streljačkih i er-soft  klubova i strelišta na teritoriji Srpske.

- Na teritoriji Srpske postoje 23 streljačka kluba i 15 air-soft klubova i 12 strelišta. Policijski službenici su izvršili 21 kontrolu i tom prilikom je naloženo šest mjera i izrečeno šest sankcija – rekao je Brkić.

Načelnica Uprave kriminalističke policije Snežana Radivojević kaže da je Uprava inicirala izmjene odredbi Zakona o zaštiti postupanja sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

- Novim pravilnikom formiran je tim za maloljetničku delinkvenciju i policijski službenici koji su dio tog tima su obučeni i stručno osposobljeni da odgovore na sve probleme i zadatke – rekla je Radivojevićeva i naglasila da su na raspolaganju svim građanima.

Veoma bitan segment u prevenciji, kako kaže, su i edukativan predavanja za djecu, roditelje i nastavnike, koji se održavaju u svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, a na temu “Zaštita djece u digitalnom okruženju”.

- Cilj ovih predavanja je da se djeca informišu o svim opasnostima i oblicima ugrožavanja u digitalnom svijetu i da se sa djecom razgovara kako i na koji način se koriste digitalne tehnologije – rekla je Radivojević i naglasila da će to biti nastavljeno i u novoj školskoj godini.

S obzirom na to da se bliži početak nove školske godine, načelnik PU Banjaluka Đurica Vukelić kaže da će policijski službenici vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja.

- Na mjestima gdje je to moguće  u blizini škola, policijski službenici će postavljati mobilni radarski sistem, koji će raditi u automatskom modu i sankcionisati sve počionioce prekršaja – rekao je Vukelić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana