Nova snaga MUP-a Srpske: Promovisani kadeti Policijske akademije i SAJ jedinice (FOTO)

RTRS
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske promovisalo je danas u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke 219 kadeta 25. klase Policijske akademije i devet kadeta 11. klase za Specijalnu antiterorističku jedinicu koji su uspješno završili školovanje.

Nakon polaganja zakletve, kadetima je uručeno uvjerenje o završetku Policijske obuke i stručnog osposobljavanja, kao i rješenje o rasporedu u službu.

Promociji kadeta prisustvovali su premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan, direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević i potpredsjednica Narodne skupštine Ana Ljubojević.

Višković je istakao da je danas istorijski dan za Srpsku i da nikada tokom njenog postojanja nije bilo postrojeno toliko kadeta.

On je rekao da ataci na Republiku Srpsku ni nakon 30 i više godina nisu ništa manji nego što su bili na samom početku, ali da se Srpska ubijek borila za svoje očuvanje.

Premijer je poručio kadetima da postaju ogledalo Srpske.

- Vaš odnos prema građanima i doprinos očuvanju Republike Srpske biće nemjerljiv - istakao je Višković.

Karan je čestitao kadetima zvanični ulazak u redove policije Srpske, istakavši da su pred njima brojni izazovi i obaveze, da se od njih očekuje da stečena znanja primijene u praksi i tako daju doprinos u zaštiti bezbjednosti građana i njihove imovine i ustavnog poretka Republike Srpske.

On je rekao da je ponosan na činjenicu da je MUP pokazao izuzetan kapacitet da u jednom trenutku istovremeno školuje 800 kadeta, što je impresivan podatak imajući u vidu da je od osnivanja Policijske akademije kroz nju prošlo više od 3.000 kadeta.

Karan je poručio kadetima da je pred njima budućnost i obaveza da nastave tradiciju i čuvaju Republiku u čije temelje su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu živote utkala 782 pripadnika MUP-a.

On je naglasio da dugoročni strateški i planski cilj MUP-a ostaje popuna, obuka i opremanje policije Republike Srpske, u čemu imaju podršku ostalih institucija Republike Srpske, ali ni podrška građana, kao i do sada, ne smije izostati.

Karan je rekao da se novom generacijom policija zanavlja mladošću i patriotama koji će nastaviti stopama prethodnika koji su dali puni doprinos opstanku Srpske.

Načelnik Uprave MUP-a Srpske za policijsku obuku Mile Šikman rekao je da je policijsko obrazovanje temelj svake policijske profesije.

- Nakon što položite zakletvu, pridružićete se našim redovima. Ima li išta uzvišenije od zaštite naših građana i čuvanja naše Republike - rekao je Šikman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana