Nova šansa za otpremnine u “Željeznicama RS”

Marijana Miljić Bjelovuk
Nova šansa za otpremnine u “Željeznicama RS”

BANjALUKA - “Željeznice RS” (ŽRS) raspisaće idućih dana novi javni poziv za isplatu stimulativnih otpremnina zaposlenima, a onima koji budu željeli da na taj način napuste ovo javno preduzeće biće ostavljen rok od dva i po mjeseca za prijave, rekao je “Glasu Srpske” direktor ŽRS Slađan Jović.

Podsjetio je da su putem nedavno raspisanog konkursa za isplatu stimulativnih otpremnina smanjili listu zaposlenih za svega 25 radnika.

- Sa njima su potpisani ugovori i isplaćene su im stimulativne otpremnine. Na taj javni poziv prijavilo se 29 radnika, od kojih jedan nije ispunjavao uslove, a tri su naknadno odustala - kazao je Jović.

Naglasio je da će u idućih sedam do deset dana raspisati novi javni poziv za isplatu stimulativnih otpremnina kako bi smanjili obim zaposlenih u administraciji.

- Imamo pojedinih zaposlenih koji se predomišljaju da se prijave na javni poziv. Zbog toga, njima će biti ostavljen rok do kraja ove godine da se prijave. Jedina razlika u odnosu na prethodni javni poziv jeste taj što on neće biti otvoren 14 dana, već oko dva i po mjeseca - poručio je Jović.

Pojašnjava da će se kao i na raniji javni poziv moći isključivo prijaviti netehničko osoblje zaposleno u ŽRS te da će njima biti ponuđene otpremnine u iznosu od posljednjih 12 isplaćenih ličnih dohodaka, odnosno plata.

- Riječ je o zaposlenima iz pravnog i ekonomskog sektora, odnosno radnicima uprave. Otpremnine će kao i do sada biti ponuđene i invalidima rada i to u iznosu od 24 njihove posljednje isplaćene plate - rekao je Jović.

Uporedo sa tim aktivnostima u ŽRS, kojim nastoje smanjiti broj zaposlenih u administraciji, Jović naglašava da će uskoro raspisati i javni poziv za prijem kadra koji je prijeko potreban preduzeću.

- Dobili smo odobrenje od Svjetske banke i Vlade RS za zapošljavanje 117 radnika koji su nam potrebni za odvijanje nesmetanog procesa rada. Taj javni poziv trebalo bi da bude raspisan do kraja ovog mjeseca  - kazao je Jović. U izvještaju o poslovanju ovog javnog preduzeća za prvu polovinu ove godine, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, navedeno je da ŽRS imaju 1.941 radnika, što je za 33 radnika manje u odnosu na isti period lani.

“Željeznice RS” se od 2017. godine nalaze u procesu restrukturiranja koje se finansira kreditom Svjetske banke u iznosu od 100 miliona maraka, a iako je taj proces trebalo da bude završen do kraja 2021. godine, uprava je u dva navrata tražila produženje roka, što je Svjetska banka prihvatila pa je sada rok za završetak projekta kraj 2024. godine.

Planom restrukturiranja predviđeno je konvertovanje duga prema Vladi RS u kapital i formiranje novog javnog preduzeća kao holdinga sa tri zavisna preduzeća - za prevoz putnika, kargo i infrastruktura.

Poslovanje

U izvještaju o poslovanju ŽRS za prvo polugodište ove godine navedeno je da je to javno preduzeće ostvarilo gubitak od 9,74 miliona. Kada se sve sabere akumulirani gubitak “Željeznica RS” na kraju juna dostigao je iznos od 138,9 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana