Nosović: Srbija da procesuira odgovorne za zločine u "Oluji"

Srna
Nosović: Srbija da procesuira odgovorne za zločine u "Oluji"

BANjALUKA - Ako Srbija ne procesuira odgovorne za ratne zločine nad izbjeglima iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", to neće uraditi ni Hrvatska, niti međunarodna zajednica, izjavio je Srni predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović.

"Nade se polažu u Tužilaštvo i Sud u Srbiji, koja je nasljednica svih obaveza bivše Jugoslavije. Sprečavati da se osuđuju takvi zločini je više nego neprimjereno i pokazatelj je koliko međunarodna zajednica i Hrvatska uopšte imaju interesa da takve ljude procesuiraju i da se dođe do kakve-takve istine i kazne počinioci tih zločina", rekao je Nosović.

Prema njegovim riječima, počiniti takav masakr na tuđoj teritoriji - BiH nad kolonom nedužnih ljudi koji su bježali sa svojih ognjišta više je nego zločin.

Nosović je izrazio nadu da će pravda makar malo biti zadovoljena.

Advokat svih preživjelih žrtava zločina na Petrovačkoj cesti Dušan Bratić izjavio je da će za ovaj zločin iz 1995. godine biti podnesena nova krivična prijava protiv još tri hrvatska vojna zvaničnika iz tog perioda.

Bratić je rekao da će Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu biti podnesena nova krivična prijava zbog istog događaja sa pisanim dokazima Hrvatske vojske i protiv admirala Davora Domazeta Loša, načelnika Obavještajne uprave Glavnog štaba Hrvatske vojske u "Oluji", protiv brigadira Ilije Maričića koji je bio pomoćnik načelnika Glavnog štaba zaduženog za upotrebu Ratnog vazduhoplovstva.

Prema njegovim riječima, i general Pavao Miljavac, šef Operativnog tima A u Glavnom štabu u vrijeme oba zločina, i na komunikaciji Bosanski Petrovac - Ključ i u Svodni, na spisku je hrvatskih vojnih zvaničnika protiv kojih će biti podnesena nova krivična prijava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana