Nosović: Postavljanje sporne izložbe potvrda nepoštovanja srpskih žrtava

Srna
Nosović: Postavljanje sporne izložbe potvrda nepoštovanja srpskih žrtava

BANjALUKA - Postavljanje izložbe sa imenima nestalih lica bošnjačke nacionalnosti u Banjaluci predstavlja apsolutno nepoštovanje srpskih žrtava i pokušaj da se dokaže da su žrtve samo Bošnjaci, ocijenio je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović.

"Neki dan je na Ozrenu obilježen Dan nestalih lica, a istovremeno je bošnjačka strana i Međunarodni komitet Crvenog krsta taj dana obilježavao pod drugim nazivom u Banjaluci, i to dovoljno govori o tome koliko je apsolutno nepoštovanje srpskih žrtava", istakao je Nosović.

On je upitao zašto se uz zvanično obilježavanje Dana nestalih, koji je ustanovila Republika Srpska, a ujedno je i Međunarodni dan nestalih, prave paralelna obilježavanja, i to u Banjaluci.

"Očigledno međunarodna zajednica i bošnjačka strana želi da umanji srpske žrtve i dokaže da su žrtve samo Bošnjaci", konstatovao je Nosović.

On kaže da to ne predstavlja iznenađenje, ali ističe da je problem u Institutu za nestala lica BiH koji se isključivo bavi Bošnjacima.

Nosović upitao kako objasniti to što je prije par mjeseci u Višegradu na muslimanskom groblju sahranjeno 60 lica pod oznakom NN i odakle su oni i ko zna da je riječ o Bošnjacima.

On je, takođe, podsjetio i da je Institut za nestala lica za godinu dana identifikovao devet žrtava srpske naconalnosti, što pokazuje da ta ustanova nema namjeru da identifikuje ubijene Srbe.

Prije dva dana u centru Banjaluke postavljena je izložba sa imenima nestalih lica bošnjačke nacionalnosti u organizaciji Instituta za nestala lica BiH. Republika Srpska godinama izražava nezadovoljstvo načinom rada tog Instituta u traženju i identifikovanjeu nestalih lica srpske nacionalnosti.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana