Njujorški anesteziolozi o regionalnoj anesteziji pri porođaju

Glas Srpske
Njujorški anesteziolozi o regionalnoj anesteziji pri porođaju

Banjaluka - Univerzitetski klinički centar /UKC/ i neprofitna humanitarna organizacija posvećena sigurnosti poroda širom svijeta posredstvom edukativnog partnerstva - Kibela organizovali su u Banjaluci edukaciju anesteziologa iz oblasti regionalne anestezije i postoperativne analgezije u cilju sigurnog poroda.

Uloga Kibele, koja je prvi put prisutna u Srpskoj, jeste da dovede profesionalne medicinske timove u zemlje domaćina kako bi radili sa ljekarima i sestrama u njihovim matičnim bilnicama s ciljem poboljšanja zdravstvenih standarda.

Načelnik Klinike za anesteziju i intezivno liječenje UKC-a Republike Srpske Darko Golić rekao je da će nove tehnike koje usvajaju dodatno poboljšati zdravstvenu situaciju u UKC-u.

"Do sada je bilo uobičajemo da se carski rez radi u opštoj anesteziji, što znači da pacijent spava, a naše kolege iz Amerike nam govore da je sigurnije da se obavlja u nekom obliku regionalne anestezije", rekao je Golić na konferenciji za novinare.

On je istakao da očekuje da će u budućnosti biti poboljšana primjena regionalna anestezije u UKC-u.

"Nove tehnike su regionalna anestezija sa različitim modalitetima, kao što je epiduralna, i u svijetu su opšte prihvaćene. I mi imamo setove i za ediduralnu i za spinalnu anesteziju", poručio je Golić.

On je novinarima u Banjaluci povodom radionice rekao da je krajnji cilj radionice edukacija koja će doprinijeti da na svijet dođe živo i zdravo dijete, uz maksimalnu sigurnost majke pri porodu.

Golić je dodao da je radionica tek počela, da je u okvuru nje obrađeno osam pacijenata, kao i da su gosti radionice specijalizanti anestezije iz Njujorka.

"Ovo je tek početak saradnje i nadam se da će obstetricijski dani postati tradicija u Banjaluci što će nam dobro doći da unaprijedimo anesteziološke tehnike i razmjenimo iskustva sa kolegama iz Amerike, gdje se radi vrhunska medicina", naglasio je Golić.

On je istakao da je Klinika za anesteziju i intezivno liječenje odlično opremljena i ima kvalitetan kadar.

Specijalista anesteziolog u Sani bolnici Bruklin u Njujorku Ivan Veličković pojasnio je da je Kibela program saradnje američkih ljekara i onih koji se bave anestezijom za porodiljstvo, postoji već pet godina, a prvi put je prisutan u Banjaluci.

On je dodao da je prijatno iznenađen količinom znanja banjalučkih ljekara i uslovima rada.

"Naš cilj je da iskustva i rad iz Amerike prenesemo ovdje na banjalučke ljekare. Želimo da uspostavimo dugogodišnju saradnju koja bi značila dolazak američkih ljekara na ove prostore radi razmjene iskustava", istakao je Veličković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana