Njegovo djelo živi i danas: Šest godina od odlaska Željka Kopanje

GS
Njegovo djelo živi i danas: Šest godina od odlaska Željka Kopanje

BANjALUKA - Većinski vlasnik „Glasa Srpske“ i direktor i osnivač „Nezavisnih novina“ Željko Kopanja preminuo je na današnji dan prije šest godina.

Kopanja je preminuo  u 62. godini od posljedica srčanog udara.

Njegova porodica, prijatelji, saradnici, te novinari „Glasa Srpske”, „Nezavisnih novina”, „Nes radija” i cijela novinarska zajednica u BiH su tog 8. avgusta 2016. godine izgubili velikog čovjeka, novinara i borca za suživot.

Ipak, njegov lik i djelo žive i danas - pečat, koji je Kopanja ostavio u novinarstvu, nikada neće izblijedjeti.

Kopanja je rođen 21. oktobra 1954. godine u Kotor Varošu. Završio je Ekonomski fakultet, a novinarsku karijeru započeo je u nekadašnjem „Glasu”, danas „Glasu Srpske”. Za vrijeme rata radio je kao novinar beogradskog sedmičnika „Telegraf“.

Po završetku rata u BiH osniva sedmičnik i dnevni list „Nezavisne novine“, koje su većinski vlasnik „Glasa Srpske“, i sklopu kojih rade i radio-stanice Nes radio i Kastra Nes.

Kopanja je proglašen za humanistu 2000. godine za zalaganja za unapređenje suživota i razumijevanja. Međunarodna novinarska federacija dodijelila mu je priznanje počasnog i doživotnog člana.

Na vječni počinak Kopanja je u prisustvu više hiljada ljudi ispraćen 10. avgusta 2016. na groblju „Sveti Pantelija” u banjalučkom naselju Pavlovac, uz poruku da legende nikada ne umiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana