Niko se nije pozabavio učešćem bošnjačkih civila u zločinu nad Srbima u Podrinju

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević izjavio je Srni da je u svojim knjigama "Hronika najavljene smrti", "Hronika našeg groblja", "Srebrenica – juli 1995" i u "Traganju za istinom" obradio osjetljivu temu učešća bošnjačkih civila u zločinu nad Srbima u Podrinju kojim se do sada niko nije ozbiljno pozabavio.

Prema njegovim riječima, iz Kravice i drugih srpskih sela u Podrinju nije izašao živ nijedan srpski civil koji se tamo zatekao, jer su ih maljevima i drugim hladnim oružjem dotukli muslimanski civili koji su išli iza svojih naoružanih ratnika i "dovršavali posao".

On je u izjavi Srni naveo da su civili poput Fadile Mujić iz Udruženja "Majke Srebrenice", koja je o tome i javno svjedočila na jednoj sarajevskoj televiziji, bili mnogo suroviji nego njihovi muževi, očevi i sinovi koji su prvo ulazili u srpska sela, te da ih on nikada nije smatrao civilima već pripadnicima "treće kolone" koje treba procesuirati.

"Oni i za vrijeme akcije, ja sam to doživljavao, sa brda urlaju i puštaju gramofone da uplaše žene i decu u podnožju, da premru od straha, od urlanja njihovog sa brda dok borci silaze dolje i rešetaju šta stignu... Ko god nije pobegao, ko god se nije izvukao njega su dotukle žene i starci i ti koji su došli da pljačkaju. Zato Tužilaštvo treba da ispita ne samo Mujićevu, jer nije ona sama...neka kaže za sve svoje prijateljice. Ona je iz nekih razloga sada progovorila", rekao je Ivanišević.

Prema njegovim riječima, među onima koji su išli u "čišćenje terena" nema nedužnih.

"Nema tu nedužnih. Svi su oni kriminalci, odnosno zločinci. Prvo su borci ti koji ubijaju, a najteže stradaju oni koje otkriju muslimanski civili. Oni ih dotuku! Povređene ljude, ranjene... Oni to dotuku motikama, sekirama, a onda razvale i pljačkaju srpska imanja", rekao je Ivanišević.

On je istakao da, kada Srbe optužuju za nečovječstvo, on uvijek upita - koliko je srpskih civila ostalo i preživjelo u selima kuda je prošla muslimanska ofanziva?.

"Kamo sreće da je u srpskim selima bilo toga da je neko živ izišao. Mi smo sve njihove sačuvali! Živa deca, žive žene, još da se ne bi mučili obezbedili im i prevoz, a iz srpskih sela niko živ nije izašao, ubijani su! Ako ih nisu ubili vojnici, ubili su ih civili, treća kolona", rekao je on.

Ivanišević je naveo da se i prema Mujićevoj, čije je javno svjedočenje o zločinu ovih dana aktuelizovano, niko nije ponašao kako se ona ponašala prema srpskim žrtvama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana