Nikitović: Potvrđene hipoteze o izvorno srpskoj Hercegovini i Bosni

Srna
Nikitović: Potvrđene hipoteze o izvorno srpskoj Hercegovini i Bosni

ISTOČNO SARAJEVO - Zbornici radova "Srpsko pisano nasljeđe i istorija srednjovjekovne Bosne, Huma i Travunije" i "Srpska povelja srednjovjekovne Bosne i Huma" sa istorijskog, teološkog, književnog i jezičkog aspekta potvrđuju autentičnost izvornog srpskog nasljeđa u BiH, izjavila je danas u Istočnom Sarajevu profesor na Filološkom fakulteta Univerziteta u Banjaluci Zorica Nikitović.

"Zbornici su rezultat višedecenijskog rada i promišljanja najeminentnijih stručnjaka iz više naučnih institucija i sredina. Pristup temama koje smo obrađivali je interdisciplinaran, tako da su radovi u njima sortirani u nekoliko cjelina, kao što su književnost, jezik bogoslovlje", rekla je Nikitovićeva novinarima nakon promocije ovih radova.

Ona je pojasnila da su prva dva zbornika rezultat naučnog skupa, a treći naučnog projekta nastalog na korpusu povelja sa prostora Bosne, koje predstavljaju pomak naprijed s obzirom na to da su rezultat sistemskog rada.

"To su vrhunski stručnjaci u svojim oblastima i budući da su napravili presjek na određenoj građi za svaku naučnu oblast posebno, naprosto su hipoteze potvrđene da je riječ o izvornoj istorijskoj Hercegovini i Bosni koja je po identitetu izvorno srpska", pojasnila je Nikitovićeva.

Ona je najavila da će uskoro biti priređen i četvrti tematski zbornik posvećen srpskom srednjovjekovnom nasljeđu, odnosno pozno srednjovjekovne Bosne i Huma.

Današnjoj promociji prisustvovao je i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Na promociji zbornika radova govorili su profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Jasmina Grković Mejdžor, te Neven Isailović i Srđan Rudić iz Istorijskog instituta u Beogradu.

Predstavljanje Zbornika radova organizovano je u okviru Trećeg naučnog skupa pod nazivom "Srpski srednjovjekovni spomenici iz Bosne i Huma - proučavanje Čajničkog jevanđelja" sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Mitropolije dabrobosanske, koji se završava sutra.

U Naučnom odboru su akademici Branko Letić, Anatolij Arkadjevič Turilov, Jasmina Grković Mejdžor, profesori Janis Tarnanidis, Vladislav Topalović, Jelica Stojanović, Viktor Savić i Zorica Nikitović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana