Nikad lošiji rod kukuruza

Nezavisne
Nikad lošiji rod kukuruza

BANjALUKA, BIJELjINA - U pojedinim krajevima Republike Srpske počela je berba kukuruza, a kako se i očekivalo, prinosi su uveliko desetkovani sušom, pa je ponegdje žetva završena i prije nego što je počela, ističu naši sagovornici i dodaju da su ovogodišnji prinosi manji i preko 50 odsto.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da su paklene vrućine uticale na to da su ovogodišnji prinosi mnogo niži nego ranijih godina.

"Žetva kukuruza počela je u Semberiji, ali i u dobrom dijelu Posavine, odnosno na onom zemljištu gdje je kukuruz naprijeko sazrio. Od ovih velikih žega sve je izgorjelo, prinosi uopšte ne obećavaju, naprotiv, poljoprivrednici su se još suočili sa problemom da je visoka temperatura nakon žetve, te ne mogu ohladiti zrno i ne mogu ga istresti na gomilu, niti u silose", kazao je Marinković i dodao da je ovo ekstremna godina, u kojoj su se poljoprivrednici suočili sa nekim pojavama s kojima nisu ranije.

"Prinosi su veoma loši, kreću se od dvije do četiri tone po hektaru, čak je i silaža lošeg kvaliteta, dok sama cijena kukuruza još nije poznata", kazao je Marinković i dodao da se žetva na nekim parcelama završila prije nego što je počela.

Kukuruza neće biti ni za stoku

Da prinosi ove žitarice nisu bili nikad lošiji, saglasan je i Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

"Žetva je počela ove godine dosta ranije nego prethodnih godina, a nikada nije bilo ovako, sve je bukvalno izgorjelo, tako da su nam prinosi od dvije do četiri tone po hektaru, samo uz slivove rijeka prinosi dostižu i do pet tona", kazao je Bakajlić i dodao da nikada nije bila gora godina za ratare.

"Sigurno je ove godine od 50 do 60 odsto manje prinosa. Što je još gore, suša će uzrokovati da i to malo prinosa bude lošeg kvaliteta", kazao je Bakajlić za "Nezavisne novine".

Kako je rekao, još niko od otkupljivača nije izašao sa zvaničnom otkupnom cijenom, ali ističe da se među ratarima pominje cijena od 30 do 35 feninga po kilogramu.

"Semberski poljoprivrednici zatražili su proglašenje elementarne nepogode zbog suše koja je debelo opustošila usjeve u najvećoj žitnici, vidjećemo šta će se desiti u vezi s tim pitanjem", kazao je Bakajlić.

Kako je rekao, oko 20 odsto kukuruza isječeno je u silažu, isto toliko u klipu je skinuto s njiva.

"Ovo što je ostalo ima da izvagamo, sva sela i svaku njivu, da se ustanovi šteta, pa da vidimo hoće li proglašavati vanredno stanje", kazao je Bakajlić.

Dragan Mandić, šef Zavoda za strna žita u Poljoprivrednom institutu Republike Srpske, kazao je da će ove godine prinosi najzastupljenije žitarice - kukuruza - biti smanjeni i preko 50 odsto.

"Prinosi će biti manji nego ranijih godina, kada su iznosili preko osam-devet tona, dok se znalo dešavati da u Kozarskoj Dubici i Semberiji budu i preko 10 tona po hektaru", kazao je Mandić.

Kako je rekao, razlog ovako malih prinosa su suša i visoke temperature. Ističe da ove godine čak i navodnjavanje nije dalo željeni efekat.

"I kod nas se u narednim godinama očekuju ekstremne temperature tako da će sigurno morati da budu raniji rokovi sjetve, odnosno doći će do pomjeranja naprijed, pa samim tim doći će do ranije žetve svih žitarica", zaključio je Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana