Prepiska u "Viber" grupi izazvala paniku, nema razloga za brigu!

Jana Kezić
Foto: Dražan Oskar Poderović

BANjALUKA - Socijalni radnici i policija istražiće detalje slučaja u banjalučkoj Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski" i razgovarati sa dječakom koji je navodno napravio spisak za likvidaciju, poput slučaja u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar", a koji se i ranije u više navrata ponašao neprimjereno.

Do tada nadležni uvjeravaju uplašene roditelje da nema mjesta panici, te naglašavaju da je priča prenapuhana.

U  ovoj školi danas je održan i sastanak predstavnika Policijske uprave Banjaluka, predstavnika škole, ali i savjeta roditelja navedene škole, kao i Centra za socijalni rad Banjaluka. 

Direktorica Centra za socijalni rad Irena Joldžić kaže da nikakvog spiska nije ni bilo, te istakla da opasnosti u školi nema. 

- Učenik Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski" u Banjaluci koji je navodno napravio spisak za likvidaciju poput slučaja u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar", nije registrovan u sistemu banjalučkog Centra za socijalni rad, ali će sa roditeljima biti pozvan na razgovor - rekla je Joldžićeva.

Što se tiče Nastavničkog vijeća, kako kaže, oni su im rekli da su zbog problema u ponašanju djeteta koje ne poštuje ni nastavnike ni učenike organizovali ranije sastanak, nevezano za ovaj slučaj. Prema njenim riječima, roditelji su između sebe napravili veliku paniku zbog grupa na "Viberu" u kojima se širila informacija da navodno postoji spisak za likvidaciju i snimak, te dodala da u ovoj školi nema nikakve opasnosti i odmazde.

- To je jedan vid neprilagođenog ponašanja dječaka osnovne škole koji je u pubertetu -  ocijenila je Joldžićeva.

Načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet u Policijskoj upravi Banjaluka Siniša Kojdić rekao je da nema mjesta za paniku, te naglasio da se mora uzeti u obzir da je riječ o djetetu koje je sada ugroženo zbog čega se svi moraju suzdržati od neprimjerenih komentara. On je naveo da banjalučka policija od početka školske godine prati kretanja u školi zahvaljujući školskim policajcima i patrolama, a u toku je i kampanja sprečavanja vršnjačkog nasilja.

- Pozivamo roditelje da djecu puste da idu u školu, da se ne diže panika bez ikakve potrebe. Policija će raditi i dalje na rasvjetljavanju svih činjenica ovog događaja- poručio je Kojdić. Dodao je da će Odsjek za visokotehnološki kriminalitet utvrditi kada je nastala sporna igrica koja se pojavila na društvenim mrežama. Kojdić je naveo da policija ne raspolaže informacijom da je postojao spisak za likvidaciju, da je o svemu obaviješteno tužilaštvo, te istakao da je riječ o osjetljivim kategorijama zbog čega se ne smiju otkrivati detalji dok se ne utvrde sve činjenice.

Direktorica OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" Ivana Ljubojević za "Glas Srpske" je potvrdila da će problematični dječak navjerovatnije biti premješten u drugu školu.

- Još ćemo preispitati tu odluku, ali će najvjerovatnije biti tako. Ipak treba dijete zaštiti na neki način, ali moramo održati Nastavničko vijeće, te se moram konslutovati sa pravnikom šta su moja prava i obaveze – rekla je Ljubojevićeva. Istakla je da nikakav spisak nije postojao, ali učenik dijete sa teškom životnom pričom u prodici, te je do sada imao razne druge prekršaje, ali sve je pod kontrolom pedagoga i psihologa. 

-  On se i ranije neprimjereno izražavao, vrijeđao nastavnike, psovao, "gurkao se". Sniženo mu je bilo vladanje na zadovoljava, ali mu je prije kraja školske godine odlukom odjeljenskog vijeća vraćeno na dobro – kazala je Ljubojevićeva i dodala da je učenik u njihovu školu došao prije dvije godine. Istakla je da je učenik prije desetak dana išao na psihološku procjenu, gdje su ljekari konstatovali da on ne pokazuje nikva drastična odstupanja od svojih vršnjaka.

- Majka je bila u školi, a dijete je veoma uznemireno. Najvažnije je da se sada svi smire i da on bude pod kontrolom, te da mu se pomogne  - zaključila je Ljubojevićeva.

Možda je tražio pomoć

Član Savjeta roditelja Bojana Malešević smatra da je panika podignuta zbog pogrešnih informacija, te ističe da će trebati više vremena da se situacija smiri.

- Definitivno nema razloga za paniku. Spisak za koji je rečeno da postoji - ne postoji. Dijete je samo iznijelo neko svoje mišljenje. Možda je to bio način na koji je on želio da potraži pomoć psihološke službe, drugih stručnjaka, nastavnika, profesora -  rekla je Malaševićeva. Prema njenim riječima, sve nadležne institucije su tu da prije svega pomognu dječaku, jer bilo koje dijete ne treba da se etiketira i stavlja na zid srama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana