Ni nakon pet godina ne znaju se nalogodavci napada na novinara Vladimira Kovačevića: "Nisam zadovoljan radom tužilaštva" :

G.S.
Ni nakon pet godina ne znaju se nalogodavci napada na novinara Vladimira Kovačevića: "Nisam zadovoljan radom tužilaštva" :

BANjALUKA – Prošlo je pet godina od kada je novinar Vladimir Kovačević, napadnut ispred svog stana u banjalučkom naselju Obilićevo dok se vraćao sa posla.

Dva maskirana muškarca  26. avgusta 2018. godine napala su Kovačevića koji je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede, a tužilaštvo je ovaj slučaj okarakterisalo kao pokušaj ubistva.

Napadači na Kovačevića su uhapšeni, odslužili su svoje zatvorske kazne, ali ono što baca potpunu sjenu na ovaj slučaj je činjenica da se do danas ne zna ko je nalogodavac/vci.

Osjećam potrebu da ukažem kako ništa nije učinjeno da se otkriju nalogodavci napada. Niko nije prstom mrdnuo. Pitao sam tužilaštvo šta su radili, a oni su rekli da su pitali napadače koji su negirali da je bilo nalogodavaca. Nikada u tužilaštvo nisu pozvana lica na koja sam sumnjao – izjavio je Vladimir Kovačević danas  na pres konferenciji održanioj ispred banjalučkog tužilaštva.

Dodao je kako je ubijeđen da tužilaštvo i nema ozbiljnu namjeru da otkrije nalogodavce napada.

-Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci nije učinilo maltene ništa da nam otkrije imena nalogodavaca napada. Znamo svi priču da su napadači na mene ubrzo uhapšeni, da su osuđeni, da su odležali svoje zatvorske kazne. Čini mi se da se upravo tom pričom zadovoljava OJT, ali čini mi se i kompletna javnost, ili bar većina javnosti u Republici Srpskoj – rekao je Kovačević na pres-konferenciji koju je simbolično održao upravo ispred banjalučkog Okružnog tužilaštva.

– Niko nije prstom mrdnuo da nam otkrije ko su nalogodavci napada. Ako pitate tužilaštvo, a ja sam ih pitao u nekoliko navrata, oni će reći da su učinili sve da otkriju imena nalogodavaca. A to"sve što je u njihovoj moći" svodi se na to da su oni pitali napadače/počinioce da li postoji nalogodavac i da su im ovi odrično odgovorili. Dakle, oni su, kako to kažu pravnici, poklonili punu vjeru iskazima napadača, bez obzira na to što sam na prvom saslušanju ili davanju izjave nakon što sam izašao iz bolnice rekao na koga sumnjam i zbog čega. Doduše, i tada, kao i sada kažem da to ne mogu dokazati, da su to samo moje sumnje zbog nekih stvari odranije i prijetnji, međutim, oni ta lica nikada nisu pozvali makar da uzmu izjavu od njih, da na neki način opovrgnu makar te moje sumnje – rekao je Kovačević.

Kovačević je takođe podsjetio da su odmah nakon napada, u javnost izašli tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik  koji su tada tvrdili da napad nije politički motivisan.

– Po meni je bilo logično, a to misle još neki ljudi i pravnici, da je tužilaštvo trebalo pozvati i Dodika i Lukača da ih pita na osnovu čega zasnivaju te tvrdnje. Odnosno, ako znaju da napad nije politički motivisan, onda možda znaju na osnovu čega je motivisan. Ni njih dvojica nisu uopšte pozvani da daju izjavu, tako da sam ja apsolutno nezadovoljan načinom na koji je tužilaštvo radilo, tj. nije radilo da otkrije nalogodavce – izjavio je Kovačević, koji tvrdi da je ubijeđen da nikada nije postojala ozbiljna namjera da slučaj bude ispitan do kraja.

Podsjetimo, za pokušaj ubistva Vladimira Kovačeviča, uhapšeni su Marko Čolić, koji je osuđen na pet godina zatvora i Nedeljko Dukić, osuđen na  četiri godine.

Oni su 26. avgusta sačekali Kovačevića u zasjedi ispred zgrade u kojoj živi i napali ga metalnim palicama, nanijevši mu više teških povreda glave.

Napadači su uhapšeni jer je na mjestu napada pronađena metalna palica koja je pripadala Čoliću, a po koju je došao sutradan po napadu, kada su ga i vidjeli stanari, kao i registrarske tablice kombija u koji je ušao.

Suđenja Čoliću i Dukiću vođena su odvojeno jer je Dukić jedno vrijeme bio u bjekstvu. On je nakon predaje priznao krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana