Ni desetine zaraženih ne bude interesovanje za vakcinu

Milijana Latinović
Ni desetine zaraženih ne bude interesovanje za vakcinu

BANjALUKA - Ni desetine novozaraženih koronom svakoga dana u Republici Srpskoj ne bude interesovanje za prvu dozu vakcine, a u domovima zdravlja ističu da, iako je epidemiološka situacija pogoršana, na svu sreću oboljeli imaju blage simptome.

Da se korona ponovo rasplamsava pokazuju svakodnevni izvještaji Instituta za javno zdravstvo RS, u kojima su nakon dužeg vremena brojevi ponovo dvocifreni. Prema jučerašnjem izvještaju Instituta za tri dana testirano je 296 građana, a korona je potvrđena kod njih 113, a jedna osoba je preminula od posljedica zaraze. U izvještaju od petka stajalo je da je od 174 testiranih čak polovina građana imala pozitivan rezultat.

I broj hospitalizovanih je nakon dužeg vremena trocifren pa se u bolnicama od “kovida” liječi 118 pacijenata, od kojih je šest na respiratoru.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe (HES) u banjalučkom Domu zdravlja Mirjana Miljković rekla je za “Glas Srpske” da je epidemiološka situacija u Banjaluci pogoršana.

- Broj oboljelih se iz dana u dan povećava, a pacijenti imaju blažu kliničku sliku, što je u svakom slučaju dobro. Simptomi koji dominiraju su glavobolja, grlobolja, eventualno blago povišena temperatura, opšta slabost i malaksalost - rekla je Miljkovićeva.

Dodala je da proteklih dana bilježe blago povećanje zainteresovanih za vakcinaciju protiv virusa korona, ali samo za buster dozu.

- Vakcinalni punkt u prostorijama HES-a radi svaki radni dan od osam do 15 časova, srijedom od 12 do 19 časova. Na raspolaganju su vakcine “fajzer”, “sinofarm” i “moderna”. Vakcinacija je najbolja zaštita od svih infekcija pa tako i u slučaju “kovida”. Smanjen je broj onih koji dolaze da prime prvu dozu - rekla je Miljkovićeva.

Direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran rekao je za “Glas” da ni dvocifreni brojevi zaraženih ne bude interesovanje za vakcinu.

- U ustanovi već imamo dvoje zaraženih, a svaki dan nam se javljaju i pacijenti sa simptomima “kovida”. Čini mi se da smo neozbiljno dočekali ovaj talas. Iako se pretpostavlja da je virus sada manje opasan i da je poput običnog gripa, treba da budemo oprezniji - poručio je Šaran.

Ništa bolja situacija nije ni na području Bijeljine, a direktorica tamošnjeg doma zdravlja Danijela Đukin kazala je da proteklih dana bilježe svega desetak vakcinisanih prvom dozom protiv virusa korona.

- Situacija je pomalo zabrinjavajuća. Imali smo oko 70 pozitivnih na virus korona u proteklih nekoliko dana. Uglavnom je riječ o veoma blagim simptomima i pacijenti teško uspijevaju da razluče da li je riječ o običnoj prehladi ili “kovidu”. Pripremamo se za još veći broj novozaraženih pa vidjećemo šta će se dešavati. Iako su temperature vazduha veoma visoke, očigledno je da ovom virusu ništa ne smeta - rekla je Đukinova i dodala da će, ukoliko bude potrebe, “kovid” ambulanta raditi i u drugoj smjeni. Ona je istakla da je očigledno da stanovništvu ponovni rast broja novozaraženih ne znači ništa.

- Kada se pojavimo u medijima i pričamo o koroni, stanovništvo ne želi to ni da sluša. Nisu to samo posljedice svega što smo prošli u protekle dvije godine, tu je i onaj veoma jak lobi koji je veoma pametan, bez dana škole - kaže Đukinova.

Mjere

U pojedinim domovima zdravlja navode da s obzirom na rast broja novozaraženih ponovo posežu za pojedinim zaštitnim mjerama.

- Na sva vidna mjesta u Domu zdravlja istakli smo obavještenje da je nošenje maski u ustanovi obavezno. Svi smo se opustili i bojim se da bi nas to moglo koštati - rekao je Mirko Šaran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana