"Nezavisne novine" izabrale: Najveći mali heroji naše su ličnosti godine

Nezavisne
Foto: nezavisne

BANjALUKA, SARAJEVO - Oni su istinski heroji. Od malih nogu suočavaju se s teškom borbom. Zajedno sa svojim roditeljima na putu do ozdravljenja nailaze na brojne prepreke. Djeca oboljela od malignih oboljenja u BiH su, odlukom uređivačkog kolegijuma "Nezavisnih novina", ličnost 2021. godine.

Manifestacija, u organizaciji "Nezavisnih novina", održava se od 2003. godine, a od 2016. godine nosi naziv "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja", u znak sjećanja na našeg osnivača Željka Kopanju.

Zbog epidemiološke situacije i ove godine y "Nezavinism Novinama" su odlučili da manifestaciju ne obilježavaju na uobičajen način, ali su se, kao i svaki put, potrudili da nagrada ode u prave ruke.

- Naši mali heroji zaslužili su da budemo njihova podrška, da ukažemo na prepreke s kojima se susreću, te da od sistema u BiH zatražimo da budu efikasniji. Oni i njihovi roditelji ne smiju biti prepušteni sami sebi. Povremena nestašica lijekova, te nemogućnost liječenja u domaćim klinikama, zbog čega putuju u inostranstvo, tek su dio u moru njihovih problema. "Nezavisne novine" su provjerile s kojim se sve barijerama susreću ovi mališani i njihove porodice, te pitale nadležne šta preduzimaju da se briga o malim herojima podigne na viši nivo, - navode u Nezavisnim.

Problemi su brojni. Recimo, iz Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" ističu da Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH nema posebnu kategoriju roditelja pratitelja djece oboljele od malignih oboljenja. Kao i kod svih građana, to su, ističu, propisana 42 dana, a nakon toga idu komisije.

Naime, za razliku od Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, Federacija BiH je jedina koja roditelje ili staratelje djece oboljele od malignih bolesti nije prepoznala kao posebnu kategoriju u smislu bolovanja, a svi dosadašnji pokušaji da se to promijeni nisu urodili plodom.

Kako ističu u Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", proces intenzivnog liječenja djece oboljele od malignih bolesti traje od šest mjeseci pa i do godinu dana, a za vrijeme boravka u bolnici djeci je roditelj jako potreban.

"Roditelj ili staratelj pratilac koji je u radnom odnosu ostvaruje pravo na odsustvo s posla ne duže od 42 radna dana, međutim liječenje traje puno duže i onda se roditelji staratelji odlučuju na napuštanje poslova ili korištenje nekih drugih vidova odsustva s posla", rekli su nam u ovom udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana