Nevrijeme opustošilo sela kod Gradiške, skoro sve kuće oštećene (FOTO)

Miloš Vasiljević
Nevrijeme opustošilo sela kod Gradiške
Foto: Miloš Vasiljević | Nevrijeme opustošilo sela kod Gradiške

GRADIŠKA - Sve što su godinama stvarali stanovnici gradiške Mjesne zajednice Dragelji sinoć je odnijelo nezapamćeno nevrijeme, a među brojnim objektima oštećen je i društveni dom.

 

-Bila je ovo besana noć - priča za “Glas Srpske” Bogdanka Šorak iz ovog sela koje je danas obišla naša ekipa.

Da stvar bude teža, i dalje su bez vode i struje kao i u drugim selima.

- Najvažnije je da je živa glava. Štete su ogromne, sve je porušeno ili oštećeno, ali evo obnavljamo kuću. Malo koja kuća u Drageljima je ostala čitava - rekla je Šorakova.

U istom selu olujni vjetar podigao je i krovove sa kući i štale Radomira Obradovića.

- Za 73 godine nešto slično nisam dočekao. Borimo se da obnovimo sve, sinoć smo obnovili kuću, sada radimo na štali. Imam 15 objekata, na većini je bilo štete. Imao sam po 250 dunuma soje i kukuruza i sve je „otišlo“, šteta je neprocjenjiva - rekao je Obradović.

Penzioner Ranko Vranjić iz Lužana kaže za “Glas” da ima farmu krava, a štetu koju su nanijeli vjetar i led ne zna kako će nadomjestiti.

- Voće, povrće i žitarice su uništeni. Kukuruz je sravnjen sa zemljom a kada se sve ovo smiri biće teška godina za sve nas, i na selu i u gradu - rekao je Vranjić.

Slična situacija je i u drugim selima.

Gospa Prerad iz sela Cimiroti kaže da je spavala u vodi protekle noći.

- I štala nam je u vodi, nevrijeme je odnijelo kompletan crijep. Bilo je kao u nekom horor filmu. Sve se izdešavalo za u roku od 15 minuta - rekla je Preradova.

Grad uništio kukuruz

Nakon prve žitnice Srpske  -Semberije, ratari najviše kukuruza posiju na području Gradiške, a nakon nevremena koje je zahvatilo ovaj grad posljednja 24 časa, žetve na većini parcela neće ni biti.

Romanovci su poznati po tome da gotovo svako domaćinstvo zasije žito za svoju farmu, nešto i da proda. Ipak, nevrijeme praćeno gradom sinoć dotuklo je u prvom redu kukuruz, a onda i pšenicu.

 - Ovo je katastrofa, sve što smo radili palo je u vodu. Znate li kolike su cijene repromaterijala, koliko je neizvjesna bila sjetva? I kada smo konačno mislili da ćemo koliko toliko uspjeti da spasimo sezonu, sve je palo u vodu - priča domaćin Aleksandar Bandić.

Slično je i na drugom kraju grada, u Lužanima.

- Imam u komadu 50 dunuma. Penzije su slabe, imam tri sina i veliku farmu krava, a kukuruz nam je baza kada je hrana u pitanju. Bojim se da će se sve ovo kasnije odraziti i na cijenu osnovnih životnih namirnica - rekao je on.

Povezani tekst:

Adžić za “Glas”: U Romanovcima kao na ratištu, milionska šteta na području Gradiške

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana