Nevesinje: Višemilionskim projektima stvoreni uslovi za kvalitetniji život

Srna
Foto: Arhiva

NEVESINjE – Višemilionski projekti koji se realizuju u Nevesinju, od kojih će neki sutra biti otvoreni, stvoriće uslove za kvalitetniji život stanovnika, ali i za razvoj opštine i nove investicije, izjavio je Srni poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija.

Tamindžija je naveo da će na jezeru Alagovac sutra biti otvoren prečistač vode koji će omogućiti pitku vodu iz dva izvora i najstabilnije vodosnabdijevanje u Republici Srpskoj.

U taj projekta je uloženo oko tri miliona KM, a zajedno su ga finasirali opština Nevesinje, Vlada Republike Srpske i Evropska investiciona banka kreditnim sredstvima. Vlada Republike Srpske uložila je oko 1,1 miliona KM, a Slovenska agencija za međunarodnu saradnju 30.000 evra, jer je njihovo preduzeće radilo prečistač.

Tamindžija je napomenio da su u proteklih nekoliko godina u Nevesinju uz podršku vlada Republike Srpske i Srbije, kao i energetskih preduzeća iz Hercegovine, pokrenuti istorijski projekti i uložen veliki novac u obnovu i izgradnju infrastrukture.

On je podsjetio da je samo u projekte vodosnabdijevanja u Nevesinju u posljednjih nekoliko godina uloženo više od deset miliona KM. Problem vodosnabdijevanja u Nevesinju je prvi put riješen 2018. godine kada je, prema riječima Tamindžije, izgrađen vodovod sa izvorišta Udbina vrijednosti oko osam miliona KM, a izgradnju su finansirale "Hidroelektrane na Trebišnjici" i Hidroelektrana "Dabar".

On je istakao da su se time stvorili uslovi nadogradnje vodovodne mreže na seoskim područjima.

"Ove godine će u izgradnju mreže na seoskim područjima biti uloženo oko 500.000 KM, a već su pripremljeni vodovodi prema mjesnoj zajednici Biograd, dijelu mjesnih zajednica Odžak, Zovi do i Lukavac.

Očekujemo u ovoj godini i realizaciju projekta u mjesnoj zajednici Bijenja. U svako selo gdje ima života i potrebe doći će voda", kaže Tamindžija. On je naveo da je sredstvima Vlade Srbije rekonstruisana zgrada Doma kulture u kojoj su smješteni Muzička škola, Galerija, Narodna biblioteka i Spomen-soba, kao i vrtić gdje se javila potreba za proširenjem, zatim mala škola koja je bila poklon UNESKO-a, a rekonstruisan je i dio na staroj zgradi Gimnazije

. "To je najveća pomoć Vlade Srbije jednoj opštini u novcu, a sredstva smo usmjerili u najbolje namjene, u stvaranju boljih uslova za učenike", ocijenio je Tamindžija. On je rekao da će najveća sredstva u istoriji Nevesinja ove godine biti uložena u infrastrukturu u prigradskim i seoskim područjima, i to 500.000 za vodosnabdijevanje, te oko 1,5 miliona u drugu infrastrukturu.

"U narednom periodu moramo da damo veliki doprinos u dovođenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. Imali smo najavljeno nekoliko investicija koje su zaustavljene zbog globalnih problema koji su se odrazili i na poslovanje domaćih privrednika. Međutim, tražimo rješenja i nećemo stati", rekao je Tamindžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana