Sabor okupio Jugoviće sa svih strana svijeta

G. S.
Foto: G.S.

PRNjAVOR - Da društvene mreže mogu u današnje vrijeme poslužiti i u korisne i plemenite svrhe pokazuje nedavno održani prvi sabor familije Jugović u Crkvenoj kod Prnjavora.

Sve je počelo kada je Vojin Jugović 2019. godine došao na ideju da iskoristi društvene mreže i osnovao „Fejsbuk” grupu „Familija Jugović”. 

Nakon dosta truda i zalaganja i uz pomoć brata Veselina uspjeli su da povežu skoro čitavu lozu Jugovića, a tokom vremena i prikupe građu koja će koristiti za izradu porodičnog stabla i pisanje monografije ove porodice. Kao kruna tih aktivnosti organizovan je sabor na koji su se odazvali mnogobrojni potomci ove porodice.

Saboru su u dobrom raspoloženju prisustvovali i mnogobrojni živi potomci Pane i Ristane, po muškoj i ženskoj liniji i to baš na mjestu odakle su im korijeni.

Bilo je to mjesto na kojem se sastalo više generacija, dan kada su se mnogi prvi put upoznali, ali i kada su se ponovo sreli oni koji su se vidjeli nakon mnogo godina.

Pane i Ristana svili su svoje porodično gnijezdo davne 1910. godine i vremenom dobili 15 djece - šest kćeri i devet braće Jugovića.

Od njih 15 danas je živa samo Dragica, koja je nedavno proslavila 88. rođendan u dobrom zdravlju i koja je prisustvovala ovom saboru.

Loza Pane i Ristane zaista je razgranata pa je od 15 djece rođeno 51 unuče, 89 praunučadi, 104 čukununučadi i 23 bijele pčele - što su ukupno 282 potomaka iznikla iz te jedne kuće.

Održani sabor dokaz je da se istorija, tradicija uz pomoć moderne tehnologije i društvenih mreža može pretvoriti u saboravanje, koje će trajati dok god je potomaka Jugovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana