Nestašica plodova diže cijenu zimnice

Danijela Bajić
Nestašica plodova diže cijenu zimnice

BANjALUKA - Prerađivači voća i povrća u Republici Srpskoj sezonu polako privode kraju, a da bi napunili tegle plodovima, ove godine su, kako kažu, morali da posegnu i za jabukama, paprikama i drugim kulturama iz regiona, jer je suša opustošila voćnjake i njive domaćih proizvođača.

S obzirom na to da su ekstremno visoke temperature ovog ljeta umanjile rod i kvalitet povrća i voća, prerađivači su sirovinu za sokove, marmelade i salate uvozili mahom iz Srbije i Sjeverne Makedonije kako bi trgovačkim lancima na vrijeme isporučili kvalitetne proizvode.

Direktor Prehrambene industrije “Sava Semberija” iz Bijeljine Stevo Filipović istakao je za “Glas Srpske” da je ova godina jedna od težih za prerađivače jer je suša desetkovala rod voća i povrća. 

- Nastojali smo da što više voća i povrća za preradu otkupimo od domaćih proizvođača, od Podgradaca, preko Lijevča polja, Posavine, Podrinja do Semberije - kazao je Filipović.

Dodao je da je bez obzira na sve izazove najvažnije da nisu prekinuli proizvodnju i da sezonu polako privode kraju.

- Uspjeli smo da, na svu sreću, zadržimo dugogodišnje partnere iz Njemačke, Švajcarske, Švedske, Kanade, Dubaija i mnogih drugih zemalja svijeta, gdje izvezemo 85 odsto svojih proizvoda - rekao je Filipović dodajući da bi se pomenuti problemi mogli odraziti i na poskupljenje gotovih proizvoda za nekih 20 odsto.

Prema riječima rukovodioca komercijale za domaća tržišta u preduzeću “Spektar drink” Nebojše Jeftića, glavobolju trenutno zadaje kupus koji je podbacio ove godine, zbog čega će isporuka kasniti.

- Sada kada nam je kupus najpotrebniji, jer uskoro počinje sezona slava, gotovo da ga nema. Veoma lako se može desiti da jedan period ostanemo bez kiselog kupusa iz razloga što naši kooperanti, a ni tržišta, nisu mogli da obezbijede sirovinu kvaliteta kakav je nama potreban - istakao je Jeftić.

Što se tiče voća, ovo preduzeće je dobar dio, naglasio je on, uspjelo da otkupi na domaćem tržištu, dok su po određene prerađevine, koncentrate i kaše morali da idu u zemlje iz okruženja, gdje su one prilično skuplje, što će se na kraju odraziti na cijene finalnih proizvoda.

- Jabuke su drastično poskupjele jer je u Poljskoj, koja je ključni faktor u formiranji cijena, došlo do nekih poremećaja. Kod ostalog voća ne bi trebalo da bude većih promjena. Nadamo se da ćemo uspjeti da obezbijedimo dovoljne količine svih sirovina - kazao je Jeftić dodajući da ove jeseni razmišljaju i o novom proizvodu.

S druge strane, u kompaniji za proizvodnju voća i povrća “Vitaminka” kažu da je, uzimajući u obzir prethodne četiri godine koje su bile veoma teške, ova sezona znatno bolja.

- Bez obzira na sušu koja je ostavila velike posljedice, za ovu godinu, u odnosu na prethodne, možemo reći da je solidna. Od domaćih poljoprivrednika smo, za razliku od ranije, otkupili više krastavaca, dok smo svu papriku uvezli - kazali su u ovoj kompaniji, koja je još prošle godine korigovala cijene.

Šipurak

Nebojša Jeftić je kazao da je cijena šipurka prilično skočila i sve je teže doći do te bitne sirovine.

-  Marmelada od šipurka je jedna od najkvalitetnijih. Međutim, nema više ko da prikuplja te šumske plodove, zbog čega je sve teže i skuplje doći do te sirovine - kazao je Jeftić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana