Nešić: Zabrana Simiću najbrutalnije gušenje medijskih sloboda i slobode govora

GS
Nešić: Zabrana Simiću najbrutalnije gušenje medijskih sloboda i slobode govora

BANjALUKA - Predsjednik DNS-a Nenad Nešić najoštrije je osudio potez Hrvatske da u zemlju zabrani ulazak predsjedniku Udruženja novinara Republike Srpske Danijelu Simiću zbog njegovog izvještavanja iz Donbasa.

- San svakog vrhunskog novinara, ratnog reportera jeste da izvještava sa ratišta. Čisto sumnjam da će Hrvatska zabraniti ulazak i novinarima CNN-a i ostalih svjetskih medijskih kuća koji su izvještavali iz Ukrajine. Očito je riječ o najbrutalnijem gušenju medijskih sloboda i slobode govora - ocijenio je Nešić.

On je zapitao „da li su ovo evropske vrijednosti čije se poštovanje od nas traži“.

- Je li li cenzura mišljenja i izražavanja evropski standard kome težimo i čije poštovanje od nas traže? Ako je to standard onda se mi trebamo potruditi da zabranimo ulazak svim novinarima medijskih kuća u Hrvatskoj koji glorifikuju Oluju, to najmasovnije etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata! - kaže Nešić, prenosi RTRS.

Izrazio je i žaljenje što je izostala reakcija novinarskih udruženja u BiH.

- Ne trebaju oni braniti Danijela Simića, ali trebaju braniti pravo na stav i slobodu izvještavanja. Danijel Simić je bio dovoljno hrabar da rizikuje svoj život i ode na mjesto ratnih sukoba i njemu ne treba zaštita od bilo koga. Ono što se mora braniti jesu osnovna ljudska prava i slobode kao demokratske i civilizacijske vrijednosti - poručio je Nešić.

Novinar Danijel Simić zadržan je juče na graničnom prelazu Batrovci, sa hrvatske strane, gdje je čekao tri sata bez ikakvog obrazloženja, zatim je priveden na informativni razgovor, a potom mu je uručeno rješenje o odbijanju ulaska u zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana