Nešić: Služba zaštite i spasavanja u BiH pokazala spremnost za pružanje pomoći

Srna
Nešić: Služba zaštite i spasavanja u BiH pokazala spremnost za pružanje pomoći

SARAJEVO - Službe zaštite i spasavanja u BiH pokazale su spremnost i osposobljenost za pružanje pomoći i u najtežim prirodnim nesrećama, konstatovano je na današnjem sastanku ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića sa komesarom EU za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Janezom Lenarčičem u Briselu.

"Značajan doprinos tome je dala i EU kroz projekte opremanja i obuke koje su bile neophodne za prijem BiH u članstvo Mehanizma EU za civilnu zaštitu", saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu bezbjednosti.

Prošlogodišnjim prijemom u Mehanizam, otvorena su brojne mogućnosti za saradnju, opremanje, prijem i pružanje pomoći zemljama koje iskažu potrebu.

Nešić i Lenarčič konstatovali su da je u ovoj oblasti potrebno intenzivirati korištenje dostupnih fondova i mogućnosti, u cilju jačanja kapaciteta i spremnosti odgovora na sve vrste prirodnih katastrofa.

Tokom posjete Briselu Nešić se sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Filipom Adžićem.

Na sastanku je iskazan obostrani interes i potreba za unaprijeđenje saradnje, posebno u borbi protiv prekograničnog kriminala i sprječavanja ilegalnih migracija.

Takođe razgovarano je o saradnji policijskih agencija na povećanju bezbjednosti građana i olakšavanja njihovog kretanja između dvije države.

Delegacija Ministarstva bezbjednosti BiH posjetila je Misiju BiH pri EU u Briselu.

Tom prilikom Nešić se informisao o radu Misije, te pohvalio njihov doprinos u koordinaciji aktivnosti na ispunjavanju uslova i napretku BiH u EU integracijama.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana