Neophodna izgradnja kapaciteta za efikasnu borbu protiv sajber kriminala

Srna
Neophodna izgradnja kapaciteta za efikasnu borbu protiv sajber kriminala

SARAJEVO - U BiH su neophodne obuke u oblasti borbe protiv sajber kriminala s obzirom na razvoj novih tehnologija, konstatovano je na radionici u Sarajevu na kojoj su učestvovali predstavnici bezbjednosnih i pravosudnih institucija i agencija sa svih nivoa vlasti.

Organizacija i održavanje radionice o pružanju pomoći u izgradnji kapaciteta za efikasnu borbu protiv sajber kriminala u BiH rezultat je dobre saradnje Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ambasade Češke u BiH.

Radionica je realizovana u okviru programa razvojne saradnje Češke u BiH, a predavači su bili predstavnici čeških institucija i eksperti u borbi protiv sajber kriminala, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

"Cilj radionice je bio razmjena informacija i prezentacija prakse o borbi protiv sajber kriminala na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i međunarodnoj i međuagencijskoj saradnji", navodi se u saopštenju.

Okupljenima su se obratili ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić i ambasador Češke u BiH Ivana Hlavsova.

Istaknuto je da ubrzana informatizacija i kompjuterizacija, pored svoje izrazito pozitivne strane, ima i negativnu stranu, jer su otvorena vrata za nova kriminalna i teroristička ponašanja, odnosno zloupotrebu kritične infrastrukture i nove hibridne prijetnje.

Tokom radionice naglašene su i obaveze koje je BiH dobila kroz preporuke iz Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH i preporuke Podobora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana