Arlov: Nema odustajanja od projekta o spajanju djece sa Kosova i Metohije i Srpske

Srna
Foto: Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji

BANjALUKA - Banjalučki Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji saopštio je da neće odustati od projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" iako se očekuje da će realizaciju otežati necivilizovane mjere Prištine o zabrani ulaska vozilima sa srpskim tablica.

Iz Odbora su istakli da se u junu u Republiku Srpsku, kako je i planirano, očekuje dolazak oko 850 učenika i nastavnika iz 40 osnovnih škola sa Kosova i Metohije, kao i mladih sa poteškoćama u razvoju koji su korisnici Dnevnog centra "Podrži me - 9.januar".

Mladi sa poteškoćama u razvoju treba da u pratnji roditelja dođu 19. juna u Banjaluku i biće gosti ovog odbora, a 22. juna za njih će biti održan humanitarni koncert.

Osnovci koji stignu iz južne srpske pokrajine sa svojim biće, kako je i planirano, smješteni kod vršnjaka u 19 gradova i opština Republike Srpske. Njihov dolazak predviđen je za 24/25.jun, a odlazak 1/2. jul.

"Situaciju će sigurno otežati necivilizovane mjere koje je sinoć iz nekakve osvete donijela Priština o zabrani ulaska vozilima sa srpskim tablica i ako ostane ova mjera na snazi sigurno će otežati realizaciju projekta jer naši gosti dolaze sa 18 punih autobusa, ali odustati nećemo i ne smijemo", istakao je predsjednik Odbora Milorad Arlov.

Arlov je zahvalio Savjetu ministara za razumijevanje i odobrenje ulaska djece sa Kosova i Metohije u BiH i Republiku Srpsku pod posebnim uslovima, Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara i ministru Nenadu Nešiću koji su podržali ovaj 11. po redu projekat.

Posebna zahvalnost iskazana je Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, lokalnim zajednicama, osnovnim školama i porodicama koje će prihvatiti djecu sa Kosova i Metohije, kao i onima koji su podržali Odbor da ne odustaje od projekta.

"Sa 'Kolašin prevozom' iz Zubinog Potoka koji već 10 godina vozi djecu u ovom projektu i prevezao bez ijednog problema više od 6.000 srpske djece u svakakvim uslovima. Iscrpićemo sve moguće načine da realizujemo i ovaj 11 projekat uprkos bespotrebnoj zabrani ulaska vozilima sa srpskim tablicama na Kosovo i Metohiju", dodao je Arlov.

Arlov je ponovio da Odbor neće odustati od ovog projekta dok postoji bilo kakva mogućnost njegove realizacije zbog velike želje djece da dođu u Republiku Srpsku, navodeći da su njihov školski program prekinuli pucnji, šok bombe, suzavci, sirene, hapšenja, ranjavanja, bodljikava žica, borbena vozila i do zuba na stotine naoružanih prištinskih policajaca, vojnika Kfora i Euleksa.

On je ukazao da srpski narod opet ne odustaje da opstane i ostane na Kosovu i Metohiji, usprkos težini života već 24 godine, posebno proteklih 20 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana