Nema kvoruma za sjednicu, Stanari i dalje bez budžeta

Srna
Nema kvoruma za sjednicu, Stanari i dalje bez budžeta

STANARI - U Stanarima je danas, zbog nedostatka kvoruma, odgođena sjednica Skupštine opštine na kojoj je trebalo da se raspravlja o prijedlogu budžeta za ovu godinu, budući da je ova lokalna zajednica od januara na privremenom finansiranju.

Od 17 odbornika prisutno je bilo pet odbornika SP-a, dva iz Ujedinjene Srpske i jedan iz SDS-a, dok na sjednicu nisu došla tri odbornika iz Ujedinjene Srpske, četiri iz SNSD-a, te po jedan iz SDS-a i DNS-a.

Predsjednik Skupštine opštine Stanari Denis Stevanović ukazao je na posljedice neusvajanja budžeta i istakao da je prijedlog ovog dokumenta dobio saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske.

Stevanović je precizirao da je prošao drugi kvartal kako budžet nije usvojen, a ova opština na privremenom finansiranju.

"Prema zakonu nastupaju nova pravila. Čekaće se, koliko sam upućen, odluka suda", rekao je novinarima Stevanović i dodao da ne zna šta će biti krajnji efekat neusvajanja budžeta.

On kaže da su odbornici danas trebali da raspravljaju i o informaciji o izvršenju budžeta za prošlu godinu u kojem je iskazan deficit veći od 400.000 KM, kao i o stanju u lokalnom komunalnom preduzeću "Ekosfera", čiji radnici su u štrajku od 1. juna.

Iz Opštinske uprave Stanari rečeno je da načelnik Radojica Ćelić odsutan jer prisustvuje parastosu i naselju Mitrovići koji je organizovan povodom Vidovdana.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije Ljubiša Stanković rekao je da je predloženi budžet fikcija i nerealan.

S obzirom na to da je opština već šest mjeseci na privremenom finansiranju, Stanković je najavio da će se izvršna vlast obratiti Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske koje je u obavezi da preduzme mjere iz svoje nadležnosti. On je dodao da očekuje da će odlukom nadležnog suda biti produženo privremeno finansiranje.

Odbornik SP-a Mihajlo Gavrić pozvao je izvršnu vlast da se pristupi usvajanju budžeta u interesu građana ove lokalne zajednice.

Nacrt budžeta opštine Stanari u iznosu od 15,1 miliona KM izradila je skupštinska komisija od pet odbornika, imenovana na sjednici lokalnog parlamenta 30. aprila. Budžet je 17. juna prošao proceduru javne rasprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana