Nelojalna konkurecija će uništiti pčelarstvo

GS
Nelojalna konkurecija će uništiti pčelarstvo

Nedavno je Evropska komisija saopštila da je skoro 50 odsto meda na tržištu lažno. Ovi podaci bi trebalo da budu više od alarma za politiku, koja to jedina može da reguliše odgovarajućim zakonima.

Evropska komisija je na inicijativu Slovenije promijenila Direktivu o medu, a uskoro će med morati da bude obilježen i sa zemljom porijekla. Pored toga, postavljen je cilj definisanja usaglašene metode za određivanje lažnog meda kao i određivanje referentnih laboratorija. Ali, nažalost, to ide presporo, jer bi trebalo da traje samo tri godine. Posljednji podaci pokazuju da je povećan udio lažnog meda.

Evropsko udruženje profesionalnih pčelara (EPBA) sprovelo je istraživanje u Njemačkoj i doživjelo pravi ŠOK, jer je približno 83 odsto meda u hipermarketima lažno, a ista situacija je bila i u Srbiji.

Pčelarstvo neće preživjeti nelojalnu konkurenciju lažnog meda. Zato je krajnje vrijeme da svi djelujemo i sarađujemo, prije svega evropski političari, da preduzmemo stroge mjere protiv lažnog meda, da ODMAH uspostavimo koordinisane metode za otkrivanje lažnog meda kao i referentne laboratorije. Metod MORA biti takav da će ga koristiti inspekcije u svim evropskim zemljama i tako moći odmah da ukloni sav lažni med sa tržišta.

Svi moramo da upozorimo potrošače na ovaj problem, jer med konzumiramo za jačanje zdravlja, a lažni med mu ponekad samo šteti. Stoga se upućuje poziv potrošačima u Evropi: „Mi Evropljani biramo evropske pčelinje proizvode, najbolje iz lokalne sredine ili bar iz naše zemlje ili bar iz Evrope!“

- Sve pčelarske organizacije u Evropi moraju udružiti snage da bi ostvarile isti cilj. Nažalost, uspjeh neće biti bez saradnje i zajedničkog djelovanja. Evropski pčelarski savez (EBA) je otvoren za saradnju sa svima, jedini cilj nam je da zaštitimo pčelare i potrošače — poručio je Predsjednik Evropskog pčelarskog saveza (EBA) Boštjan Noč.
Izvršni odbor EBA donio je odluku o kratkoročnim aktivnostima EBA u cilju zaustavljanja falsifikata.

Glavni cilj Evropskog pčelarskog saveza (EBA) je STOP falsifikatima. Revidirana Direktiva o medu uvodi zahtjeve za jednoobrazno i jasnije navođenje porijekla mješavine meda, navođenjem zemalja sa odgovarajućim udjelom u mješavini, što je veliki uspjeh. Pored toga, Direktiva (EU) 2024/1438 predviđa da će se izabrati usaglašene metode za autentifikaciju meda, uspostaviti evropska referentna laboratorija i dati preporuke za sistem monitoringa za uvoznike i proizvođače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana