Ne zaboraviti žrtvu 33 borca pala na Banj brdu

Srna
Foto: srna

BIJELjINA- U znak sjećanja na 33 srpska borca koja su na današnji dan 1993. godine poginula na Banj brdu na Majevici, položeni su vijenci kod spomen-obilježja na groblju u Pučilama kod Bijeljine, odakle je poslata poruka da ne smije biti zaboravljena žrtva onih koji su dali život za slobodnu Republiku Srpsku.

Vijence su položile porodice poginulih boraca, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, boračkih udruženja iz Bijeljine, Lopara i Ugljevika, predstavnici Udruženja Tuzlaka, delegacije Skupštine grada, Gradske uprave, Policijske uprave Bijeljina i bijeljinskog SNSD-a.

Ratni komandant Prvog pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade Borivoje Đokić podsjetio je da su na današnji dan napadnuti sa više strana sa osnovnim ciljem - zauzimanje strateške tačke, prevoj Banj brdo - relej "Stolice".

"Napali su nas kroz neštićeni prostor koristeći šumu, kako bi uništili komandu. Nanijeli su nam gubitke u živoj sili - poginula su 33 borca. Ali, nisu ostvarili glavni cilj da zauzmu tu predviđenu kotu", napomenuo je Đokić i pozvao gradske vlasti Bijeljine da pomognu porodicama poginulih boraca.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović izjavio je novinarima da su borci na Banj brdu bili na braniku otadžbine i branili srpsku zemlju na Majevici, ali neprijatelj nije imao milosti.

"Ovi ljudi nisu ubijeni nekim strateškim oružjem izdaleka, već pješadijski, a neki i hladnim oružjem, što pokazuje veliku mržnju neprijatelja. Ipak smo uspjeli da odbranimo našu granicu i danas imamo svoju Republiku Srpsku", rekao je Stevanović i napomenuo da danas mnogi iz Sarajeva i "bijelog svijeta" pokušavaju da ponište Republiku Srpsku, unoseći nemir među narod.

Sin poginulog borca Branislav Šušljik istakao je da mladi naraštaji u Republici Srpskoj moraju njegovati lik i djelo svih palih srpskih boraca. Danijela Simeunović, kćerka poginulog srpskog borca Slavka, koja je imala svega sedam godina kada je izgubila oca, navela je da uspomenu na njega posebno evocira svaki bitan datum, poput ovog, ali i praznici.

"Taj gubitak ne mogu da umanje materijalna davanja za boračke kategorije", dodala je Simeunovićeva. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da su 33 borca živote ugradila u Republiku Srpsku i da su Semberija i Bijeljina branjene upravo na Banj brdu, zbog čega je obilježavanje ovih datuma veoma važno.

On je ukazao na to da iz ovakvih događaja treba izvući pouku da je više nego ikad potrebno jedinstvo srpskog naroda o najvažnijim pitanjima - Republike Srpske i slobodne teritorije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana