NATO vježba na Vlašiću za djelovanje u slučaju katastrofa

Srna
Foto: Kliks

SARAJEVO - Na Vlašiću se održava dvodnevna vježba čiji je cilj provjera sposobnosti službi civilnih zaštita i spasavanja u BiH da zajedno djeluju u spasilačkim misijama u zimskim uslovima, saopšteno je iz NATO štaba u Sarajevu.

U saopštenju se navodi da će, kao dio NATO projekta osmišljenog da promoviše saradnju i zajedničke standarde, više od 60 predstavnika civilnih zaštita učestvovati u NICS (Komandni sistem upravljanja kriznim situacijama) vježbi “Vlašić 2024” čiji je domaćin Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara.

“Stručnjaci iz NATO štaba Sarajevo su na terenu da savjetuju učesnike o ključnim oblastima, kao što je helikopterska podrška i korištenje NATO aplikacije koja omogućava osoblju iz različitih agencija da komuniciraju i dijele informacije u stvarnom vremenu na dodir ekrana”, ističe se u saopštenju.

Komandni sistem upravljanja kriznim situacijama razvio je NATO kako bi pomogao interresornim i međunarodnim spasilačkim operacijama i omogućava svima učesnicima da vide istu mapu incidenta u stvarnom vremenu, lokacije nastradalih, vremenske uslove i slično.

Početkom ove godine, predstavnici Ministarstva bezbjednosti, uprava civilnih zaštita Republike Srpske, Federacije BiH, i Brčko distrikta boravili su u SAD i razgovarali sa stručnjacima svjetski poznatog Tehnološkog instituta Masačusets /MIT/ koji su kreirali ovu aplikaciju.

Komandant NATO štaba Sarajevo Pamela Mekgaha rekla je da je u slučaju katastrofe, svaka sekunda važna. “Sposobnost da se sarađuje i komunicira uprkos neizbježnom haosu spasava živote, ali za to su potrebni obuka i zajednički standardi. A to je ono što NATO pruža”, dodala je Mekhaga.

Civilna zaštita jedna je od oblasti za koju je NATO obećao dodatnu podršku vlastima u BiH, kao dio projekta Izgradnje odbrambenih sposobnosti /DCB/, navodi se u saopštenju.

Riječ je o prilagođenom paketu podrške kao odgovoru na zahtjev vlasti BiH i putem njega će eksperti iz 32 zemlje NATO-a sarađivati sa partnerima u BiH na izgradnji sposobnosti u 12 prioritetnih oblasti, uključujući upravljanje krizama, medicinsku evakuaciju vazdušnim putem i sajber bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana