Natalija Trivić: Sve je spremno za početak nove školske godine

G.S.
Natalija Trivić: Sve je spremno za početak nove školske godine

BANjALUKA - Sve je spremno za početak nove školske godine kako u gradu Banjaluci tako i u cijeloj Republici Srpskoj, rekla je ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Natalija Trivić za ELTA televiziju.

Sve je spremno za početak nastave, i što se tiče organizacije u školama i spremnosti za nesmetan početak nastave. Ono što raduje, jeste činjenica da nam epidemiološka situacija ide na ruku, dobili smo preporuku  Inistituta za javno zdravstvo u kojem se kaže da je situacija stabilna, kaže Trivićeva.

Ona je gostujući u Banjalučkoj hronici najavila niz noviteta u novoj školskoj godini. "Naime pored toga što je Republički pedagoški zavod inovirao određene nastavne programe, a Zavod za udžbenike umanjio broj udžbenika za djecu nižih razreda, mi smo digitalizovali i užbeničke sadržaje za 24 predmeta u osnovnom obrazovanju. Mi smo na taj način u fokus stavili interakciju učenika i nastavnika u toku izvođenja nastavnog procesa, jer mi danas imamo u potpunosti drugačiju djecu u odnosu na onu koja je išla u školu prije recimo tridesetak godina, u smislu intereovanja, zadržavanja njihove pažnje, u smislu inovativnosti u procesu izvođenja nastave koju oni zahtjevaju, jer prosto u svijetu novih tehnologija moramo da se prilagodimo i toj sferi kako bismo bili bliže našim đacima", kaže Trivićeva

Od septembra nas očekuje početak rada umjetničkih umjesto muzičkih škola, to je jedna od novina, kaže ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić, što je omogućeno zakonskim izmjenama. "Time  smo omogućili da se umjetnost nađe na listi naših prioriteta, ali institucionalno. To konkretno znači da pored toga što imamo muzičke škole, koje edukuju đake u muzičkom pravcu, trebamo imati i druge grane umjetnosti  pa će tako od septembra početi sa radom prva Umjetnička škola "Vlado Milošević" u Banjaluci,  a to je u stvari naša muzička škola koja će proširiti svoj program rada i na balet.  Imajući u vidu da smo uspostavili  filharmoniju Narodnog pozorišta Republike Srpske, da smo uveli umjetničke škole, da je osnovan Filmski centar Republike Srpske, smatram da smo umnogome učestvovali u oblasti kulture, kako bi bila dostupnija svima nama, a da ne kažem da u samom procesu obrazovanja moramo da školujemo taj kadar koji po vertikali, dalje nastavlja svoje školovanje na Akademiji umjetnosti." kazala je Trivićeva.  

Ona je gostujući u Banjalučkoj hronici navela da je konačno urađeno idejno rješenje budućeg školskog objekta na Paprikovcu. "Mi smo uradili elaborat škole koja bi primila 450 učenika u jednoj smjeni, sa kompletnim školskim i vanškolskim ambijentom koji je neophodan prema standardima koje treba takav školski objekat zadovoljiti. Do sada su djeca iz ovog banjalučkog naselja išla u jedno od tri škole u drugim naseljima uz niz bjezbjednosnih rizika, ali evo sada će se sve to promijeniti. Najprije ćemo raditi tehničku dokumentaciju, izbor izvođača radova, i ja se nadam da će odmah poslije toga krenuti izgradnja škole, rekla je Trivićeva gostujući u Banjalučkoj hronici, naglasivši da se u ovom trenutku intenzivno gradi škola u Adi, donacijom Vlade Republike Srbije, tako da se i tu očekuje izgradnja devetorazredne osnovne škole,  jer su oba naselja brzorastuća, sa velikim brojem mladih ljudi.

Školsko zvono u najvećem gradu Srpske oglasiće se sutra, prvog septembra. Biće to prvi dan nastave za 16.595 banjalučkih  osnovaca. Po prvi put će tako u školske klupe sjesti  blizu dvije hiljade banjalučkih prvačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana