Nastavljen pad broja upisanih đaka: Graja prvačića sve tiša

Anita Janković Rečević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - U školske klupe na jesen će po prvi put sjesti 8.816 učenika ili 83 prvačića manje nego lani, što je prema ocjeni stručnjaka očekivano s obzirom na stalne migracije i pad nataliteta, naročito u seoskim sredinama gdje pojedine škole nisu upisale nijednog đaka.

Zbog porazne demografije koja poput korozije lagano uzima danak, Srpska svake godine izgubi po nekoliko odjeljenja učenika koji upisuju 1. razred osnovne škole. 

Trend sve praznijih klupa traje duže od decenije, a koliko je statistika neumoljiva vidljivo je na primjeru podatka Ministarstva prosvjete i kulture RS o broju upisanih prvačića za tri školske godine. 

- U prvi razred osnovnih škola u školskoj 2024/25. godini upisano je  8.816 đaka, dok je školske 2023/2024. godine bilo njih 8.899. Godinu ranije u klupe je sjelo 9.074 učenika prvih razreda - rekli su u ovom ministarstvu. 

Naveli su da OŠ “Josif Pančić” u Kozicama kod Oštre Luke nije upisala nijednog đaka prvaka, dok će škole “Petar Škundrić” Budimlić Japra i “Vuk Karadžić” Vitkovci imati manje od pet prvačića. 

Doskorošnja direktorica OŠ “Josif Pančić” Mira Mušić, koja je ove godine otišla u penziju, kaže za “Glas” da će na jesen školsko zvono okupiti svega 14 učenika koji će biti raspoređeni u pet odjeljenja od prvog do devetog razreda. 

- Osim prvog razreda, gdje nema upisanih, u još tri razreda nemamo ni po jednog učenika. U selu još ima svega četvoro mališana, od kojih će dvoje stasati za upis idućeg ljeta, a preostalih dvoje godinu kasnije i to je to - ispričala je Mušićeva i dodala da je škola, prije 16 godina kada se zaposlila kao učiteljica, imala 60 učenika i jedno područno odjeljenje koje je ugašeno 2016. godine. 

Mušićeva navodi da je pomenuta obrazovna ustanova sa posebnim statusom što zbog lošeg priliva djece, što zbog konfiguracije terena i položaja sela za koje u šali kažu da se nalazi ni na nebu ni na zemlji. 

- Prema popisu u selu živi oko 400 stanovnika, ali u stvarnosti ih nema ni 200. Mladi čim završe osnovnu školu odlaze u veće centre da nastave školovanje i više se ne vraćaju - dodala je Mušićeva. 
Sa posebnim statusom je i OŠ “Petar Škundrić” iz Budimlić Japre u koju je upisato svega dva đaka u prvi razred, koliko ih je sjelo u klupe i lani. 

- Situacija je vrlo loša, u seoskim školama broj đaka rapidno opada. Imamo ukupno 33 đaka od prvog do devetog razreda, od kojih dvoje pohađa područno odjeljenje u selu Marin i koje će se vjerovatno ugasiti u narednih nekoliko godina. Koliko mi je poznato i naredne godine imaćemo jednog ili dva prvačića - rekao je direktor pomenute škole Dragan Jarić.  

U centralnoj školi “Vuk Karadžić” u Vitkovcima kod Teslića na jesen će u klupe sjesti samo jedan đak prvak, a u područnom odjeljenju niti jedan. 

-  U septembru ćemo imati devet đaka manje nego lani budući da smo se oprostili sa deset malih maturanata, a upisali samo jednog prvaka. Ukupno ćemo imati 56 učenika. Nažalost trend smanjenja broja đaka prisutan je duže vrijeme što zbog migracije, što zbog pada nataliteta - kazao je direktor OŠ “Vuk Karadžić” Tomislav Puljić. 

Za demografa Stevu Pašalića pad broja prvačića je očekivan. 

-  Budući da je osnovno obrazovanje jedino zakonski obavezno broj osnovaca je dobar pokazatelj demografskih kretanja. Ako se uzme u obzir da se u posljednjoj deceniji u prosjeku rađalo oko 9.300 djece godišnje, vidljivo je da se nekoliko stotina mališana do polaska u školu odseli iz zemlje. Za kompletnu generaciju osnovaca osipanje se kreće oko pet odsto, što i nije toliko alarmantno i daleko je veći odlazak iz zemlje u kasnijoj životnoj dobi - dodao je Pašalić. 

Porazno je, kaže, što se kvalitet obrazovanja ne povećava uporedo sa smanjenjem broja učenika. 

-  Ranije je u odjeljenju bilo po 40 đaka, a danas dvadesetak pa i manje, ali to nije uticalo da učenici stiču više znanja. Samo kvalitetom možemo nadoknaditi kvantitet - rekao je Pašalić i dodao da je među učiteljima njih više od 400 tehnološki višak, ali da se tom osjetljivom problematikom niko ne želi baviti.

Platforma “eUpis”

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je putem platforme “eUpis” prijavljeno 7.573 djece, odnosno 84 odsto prijava za upis u prvi razred osnovne škole u školsku 2024/2025. godinu. 

- To predstavlja porast od desetak odsto u odnosu na ovaj način upisa u prethodnoj školskoj godini - rekli su u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana