Nastaviti primjenu pojednostavljenih procedura pri carinjenju robe

Srna
Nastaviti primjenu pojednostavljenih procedura pri carinjenju robe

SARAJEVO- Spoljnotrgovinska komora BiH saopštila je da je značajno to što je Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH prihvatila inicijativu ove komore o izmjenama Zakona o carinskoj politici BiH koje se odnose na nastavak korištenja pojednostavljenih procedura pri carinjenju robe.

S obzirom na to da odlukom o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u BiH nije predviđen pojednostavljeni postupak po fakturi, inicijativa za izmjene Zakona koju je Spoljnotrgovinska komora predložila u saradnji sa mnogobrojnim izvozno orijentisanim kompanijama podrazumijeva da se pri uvozu i izvozu kao pojednostavljena carinska deklaracija može koristiti trgovinski ili službeni dokument.

Svrha pojednostavljenog postupka po fakturi je jednostavnija i brža procedura izvoza, odnosno pojednostavljenje kojim će se podstaći izvoz za robu niskoakumulativnog karaktera, naglašavaju iz Komore.

"Uzimajući u obzir nestabilno globalno tržište, povećanje troškova proizvodnje, neizvjesnost zadržavanja kupaca, te eventualnog osvajanja novih ino kupaca, smatramo da mjera produžavanja primjene postupka carinjenja po fakturi predstavljala vrlo značajan i podsticajan element za održavanje i eventualno povećanje izvoza BiH izvoznika. U tom smislu, prihvatanje naše incijative od UIO BiH predstavlja veliko olakšanje za poslovanje privrednih subjekata", rekao je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

On je apelovao na nadležne institucije da odluka bude usvojena što prije jer trenutna važi do 31. januara 2023. godine.

Pozitivni efekti primjene pojednostavljenog carinskog postupka uvoza i izvoza po fakturi su jednostavnije i brže procedure uvoza i izvoza tokom 24 časa svakog dana u mjesecu, što direktno utiče na bržu snabdjevenost sirovinama i ostalim repromaterijalima za proizvodnju, kao i povećanje količina izvoza u kratkom periodu.

Prihvatanje ove inicijative veoma je značajno za privredne subjekte, jer bi se ukidanjem pojednostavljenog carinskog postupka uvoza i izvoza po fakturi ugrozio izvoz, produžio bi se rok isporuke prema kupcima, smanjili proizvodnja i poslovne aktivnosti, a povećala cijena proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana