Nastavak rekonstrukcije spomenika u Kravici nakon zime

Srna
Nastavak rekonstrukcije spomenika u Kravici nakon zime

BRATUNAC - Rekonstrukcija spomen-obilježja u Kravici kod Bratunca biće nastavljena kada vremenski uslovi dozvole, rekao je Srni predsjednik Boračke organizacije u ovom mjestu Zoran Gvozdenović.

Obnova je počela u oktobru, zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske, koja je uplatila 90.000 KM. Za obnovu ovog spomenika i opština Bratunac izdvojila je 5.000 KM. Izgradnja ovog spomen-obilježja započeta je 2002. godine, a završena sedam godina kasnije.

Vlada Republike Srpske uložila je 363.472 KM za izgradnju spomen-kompleksa u Kravici koji, osim mermerom obloženog krsta visokog 5,5 metara, sadrži i otvoreni amfiteatar za organizovanje istorijskih časova, predavanja i kulturnih sadržaja.

Ovom rekonstrukcijom prostor oko spomen-krsta biće potpuno preuređen i dobiće novi izgled, a moći će ga posjeti veći broj građana. Nakon rekonstrukcije, spomen-krst će biti vidljiviji.

Spomenik je izgrađen u znak sjećanja, zahvalnosti i nezaborava na 3.267 palih srpskih boraca i ubijenih civila u Odbrambeno-otadžbinskom ratu iz regije Birač, te za nastradale Srbe iz srednjeg Podrinja u Drugom svjetskom ratu, što je ukupno oko 10.000 srpskih žrtava.

Usljed atmosferskih uticaja i neadekvatnog održavanja spomen-kompleks bio je u lošem stanju i bila je neophodna rekonstrukcija za koju je Vlada izdvojila sredstva odmah po saznanju za ovaj problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana