Nastavak podrške: Treća donacija iz Mozzarta za Sigurnu kuću Tuzla

Mozzart
Nastavak podrške: Treća donacija iz Mozzarta za Sigurnu kuću Tuzla

Nastavlja se akcija "Stop nasilju nad ženama" društveno odgovorne kompanije Mozzart. Projekat se provodi kroz podršku Sigurnim kućama širom BiH u kontinuitetu. Do sada su uručene brojne robne i novčane donacije, a po treći put, pomoć je stigla na adresu Udruženja „Vive žene" iz Tuzle.

Hvala kompaniji Mozzart na neizmjerno značajnoj podršci koju pružaju Sigurnoj kući u Tuzli, ali i drugim ustanovama ovog tipa. Svojim angažmanom podižu svijest, kako fizičkih, tako i pravnih subjekata, da tema nasilja nad ženama zahtjeva veliku pažnju svih nas. Na taj način doprinose razbijanju predrasuda i stigmi vezanih za ovu temu. Također, kao kompanija, daju dobar primjer drugima kako mogu doprinositi sigurnijem i boljem okruženju u kojem živimo", poručuje Jasna Zečević, predsjednica Udruženja građana „Vive žene", Tuzla.

Prilikom prethodne dvije posjete, predstavnici kompanije Mozzart uručili su im novčanu donaciju i opremili dječije igralište, kako bi boravak najmlađih u Sigurnoj kući učinili bar malo ugodnijim. Povodom Međunarodnog dana žena, obradovali su ih uručenjem simboličnih poklona, a sada im je ponovo stigla novčana donacija, kao još jedan znak podrške u borbi za što bolje uslove za boravak štićenika.

Prvu žrvu nasilja u svoju kuću prilimili su 1999. a zvanično su sa konceptom rada kao Sigurna kuća počeli 2001. godine kada su izgradili svoj objekat. Od tada su pružili krov nad glavom za 1913 žena i djece.

Tokom prošle godine, obratilo im se 413 žrtava rodno zasnovanog nasilja. Od toga, 126 osoba bilo je smješteno u Sigurnoj kući - 60 žena i 66 djece, a 287 uključeno u psihosocijalni ambulantni tretman žrtava nasilja. Brojke dokazuju da je u 2023. u odnosu na godinu ranije, broj žrtava rodno zasnovanog nasilja povećan za čak 39 odsto.

Trenutno tu boravi 10 osoba - tri žene i sedmoro djece. Najosnovnija im je sigurnost, da su fizički odvojeni od nasilnika i da se konačno više ne nalaze u strahu. Štićenicima su obezbijeđeni medicinski pregledi, grupna psihoterapija, sociopedagoški rad sa djecom, socijalno i pravno savjetovanje, te nastavak školovanja.  Korisnicama i njihovoj djeci pružaju smještaj do šest mjeseci, ali, ukoliko se ukaže potreba za dužim boravkom, taj period se može i produžiti.

Iz Sigurne kuće Tuzla poručuju da je najvažnije preventivno djelovanje i da kao društvo njegujemo nenasilnu kulturu, kako među odraslima, tako i među djecom, te da se edukujemo o tome kako rješavati probleme na nenasilan način. To je, kažu, odgovornost pojedinaca, ali i obrazovnog sistema i medija. Takođe, po saznanju za nasilje, bitno je isto prijaviti.

Kompanija Mozzart nastaviće da pruža podršku radu Sigurnih kuća i u narednom periodu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana