Nastavak intenzivne saradnje poreskih uprava Srpske i Srbije

Milijana Latinović
Nastavak intenzivne saradnje poreskih uprava Srpske i Srbije

BEOGRAD, BANjALUKA - Poreske uprave Republike Srpske i Srbije će i u narednom periodu nastaviti što bližu saradnju, kroz razmjenu stručnih znanja i korisnih informacija za poslovanje poreskih administracija.

Zaključeno je to danas na sastanku  direktora poreskih uprava Srpske i Srbije, Gorana Maričića i Dragane Marković koji je održan u Beogradu.

Na sastanku su predstavljeni rezultati i planovi za budućnost.

Markovićeva je prezentovala proces transformacije Poreske uprave Srbije naglasivši da se reformski procesi poreske administracije nalaze se u ekspanzivnoj fazi, te da ih ove godine čekaju najveći izazovi, kako u sferi unapređenja rada uprave, odabira informacione platforme koja podržava poslovne procese, tako i u dijelu koji se odnosi na usluge i rad sa poreskim obveznicima.

Osim toga, predstavljeni su i elektronski servisi koje u svome radu koristi Poreska uprava Srbije, posebno u svjetlu primjene novog Zakona o fiskalizaciji, čija puna primjena počinje od početka maja ove godine. Nakon prezentacija poslovanja poreskih administracija, bilo je govora prije svega o Zakonu o porijeklu imovine i posebnom porezu i Zakonu o fiskalizaciji, čija je primjena u Republici Srbiji počela tokom protekle godine. Ocijenjeno je da je razmjena mišljenja i saznanja o ovim temama posebno korisna jer postoji sličnost i kompatibilnost zakonskih akata koje u ovim područjima rada primjenjuju ove dvije poreske administracije.

Maričić je rekao da je saradnja poreskih uprava Republike Srpske i Srbije i do sada bila na zavidnom nivou, te da će tako biti i ubuduće.

- Kada su u pitanju nova zakonska rješenja koja se tiču nove fiskalizacije i ispitivanja porijekla imovine, za nas je od velike važnosti da znamo iskustva kolega iz Poreske uprave Srbije, kao i modele za efikasniju realizaciju poslova iz tih oblasti – istakao je Maričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana