Nasilje nad ženom nema opravdanje

Srna
Nasilje nad ženom nema opravdanje

BANjALUKA - Za nasilje nad ženom nema opravdanja ni pred žrtvom, ni u sudnici, niti bi trebalo da ga ima u javnosti i društvenoj zajednici, a u Krivičnom zakoniku Republike Srpske jasno su precizirane kazne za počinioce nasilja i za koje vrste krivičnih djela, saopšteno je iz Džender centra Republike Srpske.

"Prema dostupnim podacima iz sudova, nekim nasilnicima su već presuđene dugogodišnje kazne zatvora", ističe se u saopštenju

Povodom početka svjetske kampanje kojom se obilježava 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama, koja traje od sutra do 10. decembra, Džender centar sprovodi kampanje podizanja svijesti javnosti o ovom obliku nasilja u Republici Srpskoj "Bijela vrpca – Muško NE nasilju nad ženama" i "Stop nasilju nad ženama - Nasilje nad ženama je krivično djelo".

"Nošenjem bijele vrpce muškarci se u narednih 16 dana priključuju ovoj značajnoj kampanji i time daju poruku javnosti, da se zalažu za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama", navodi se u saopštenju

Džender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske ovogodišnjom kampanjom "Nasilje nad ženama je krivično djelo" ima za cilj podići svijest javnosti o ovoj vrsti nasilja i naglasiti da se zbog njega ide u zatvor.

"Jedna od ključnih poruka je da ukoliko vidite da se dešava nasilje prijavite ga. Pozovite 122! Zakon predviđa sankcije za one koji ne prijave nasilje u porodici", navodi se u saopštenju.

Iz Džender centra su istakli da tokom ovogodišnje kampanje ukazuju na podršku koja je žrtvama obezbijeđena ne samo zakonskim i podzakonskim propisima već i od svih onih u društvu koji mogu pomoći i reagovati.

"Žrtve nasilja su se, kako pokazuju dosadašnja istraživanja, posebno tokom pandemije virusa korona našle u veoma teškoj situaciji, često i po 24 časa ili danima boraveći u prisustvu nasilnika i trpeći zlostavljanje. To je još jedan alarm da se nasilje nad ženama mora zaustaviti", navodi se u saopštenju.

Džender centar Republike Srpske u okviru ove kampanje, ali i svog mandata tokom cijele godine provodi razne aktivnosti za smanjenje stope nasilja nad ženama.

Džender centar Republike Srpske radi na jačanju multisektorskog odgovora na nasilje nad ženama kroz novu fazu projekta "Poboljšanje pristupa kvalitetnijim multisektorskim uslugama za žrtve nasilja nad ženama, uključujući nasilje u porodici na lokalnom nivou u skladu sa Istanbulskom konvencijom-faza tri" u saradnji sa strateškim partnerom organizacijom "UN vomen", uz finansijsku podršku Švedske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana