Narodnim zborom ozvaničen početak 172. Derventskog vašara

Srna
Narodnim zborom ozvaničen početak 172. Derventskog vašara

DERVENTA - Molitvom u Staroj crkvi u naselju Srpska varoš, izvornom pjesmom i igrom simbolično je otvoren 172. Derventski vašar.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić koji je sinoć prisustvovao ovom događaju rekao je da je Velika Gospojina i Derventski vašar sinonim tradicije i da traje 172 godine.

-Na ovom mjestu je sve počelo kada su neki dobri ljudi otišli u Carigrad i izdejstvovali gradnju crkve i to je bila velika radost, a narodno veliko veselje se pretvorilo skoro u pravoslavno veselje, s tim da su i svi ostali građani prihvatili vašar kao manifestaciju, radost, a vremenom je postao ekonomski i privredni skup - rekao je Simić.

On je podsjetio da je Velika Gospojina i Dan grada, kao i slava Crkvene opštine Derventa.

-Teško je procijeniti, ali vašar posjeti više od 50.000 ljudi, koje privlači nostalgija i tradicija. Da nije valjalo ne bi trajalo 172 godine, to treba njegovati i dalje razvijati - dodao je Simić.

Organizatori manifestacije kod Stare crkve su Crkvena opština Derventa i Narodna biblioteka “Branko Radičević”.

Direktor biblioteke Mirjana Plisnić rekla je da je motiv za organizaciju bio prošlost Vašara i njegov identitet koji datira od 1851. godine, i to na mjestu gdje je i počelo okupljanje naroda.

Sveštenik Ljubiša Nović rekao je da će ova tradicija biti nastavljena uz neizostavne običaje dobrodošlice, hljeb i so, kolo bez ozvučenja, pjesme i šargije i violine.

-Prošle godine smo započeli tradiciju da se okupljamo oko Stare crkve, a poznato je da je tradicija Vašara započela odavde. Svake godine ćemo da se vratimo na ovu lokaciju kako bismo svečanim programom pokušali da se vratimo u tu 1851. godinu kada je bilo osveštanje temelja prve crkve koja je ovdje sagrađena - rekao je Nović.

Izvornost tradicije i običaja narodnog zbora kod Stare crkve predstavili su članovi kulturno umjetničkih društava SKUD “Derventa”, KUDM “Bosiljak” i Folklorna rekreativna grupa “Đurđevak” vodeći kolo u narodnim nošnjama, a pjesmom su program ukrasile i članice pjevačke grupe SKUD-a “Derventa”.

Dodatni sadržaj, kod Starog mosta, koji objedinjuje derventske proizvođače, znalce i umjetnike je “Derventska ulica”, gdje je postavljeno 11 tezgi na kojima su izložene rukotvorine i proizvodi, a u organizaciji Gradske turističke organizacije.

Derventski vašar trajaće do 30. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana