Narednog vikenda u Trebinju „Salon žilavke“

SRNA
Narednog vikenda u Trebinju „Salon žilavke“

SARAJEVO - Manifestacija "Salon žilavke", posvećena ovoj staroj i autohtonoj hercegovačkoj vinskoj sorti, biće održana 18. avgusta u Vinskoj galeriji "Vukoje" u Trebinju, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Posjetioce očekuje više od 100 vina sorte žilavka koje će predstaviti 25 vinarija, kao i bogat gastronomski program 15 ponuđača, a Komora, koja rukovodi projektom "Vinski put Hercegovine", partner je ove manifestacije.

Ovaj vinski događaj stavlja Hercegovinu na mapu svjetskih i evropskih vinogradarskih regija, a cilj je povećati vidljivost, značaj i očuvanje autohtone sorte žilavka.

Događaj je eno-gastronomske prirode i uz vinare će se predstaviti i proizvođači sira, pršuta i drugih tipičnih i tradicionalnih prehrambenih proizvoda BiH, a od prošle godine "Salon" je domaćin i hercegovačkim maslinarima.

Prethodnih sedam "Salona" posjetilo je više od 10.000 vinskih turista, gostiju iz zemlje i regiona te vinskih novinara koji podržavaju manifestaciju od 2017. godine kada je ona po prvi put, na jednom mjestu, okupila proizvođače žilavke iz cijele BiH.

"Vinski put Hercegovine" je ruta koja obuhvata viševjekovnu tradiciju proizvodnje vina u hercegovačkoj regiji. Proizvođači vina "Vinskog puta Hercegovine" stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka, a vinarije su najvidljiviji dio, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno nasljeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva.

"Vinskim putem Hercegovine" rukovodi Spoljnotrgovinska komora u saradnji sa gradovima i opštinama Trebinje, Ljubuški, Čitluk, Mostar, Čapljina i Stolac, uz podršku USAID-ovog projekta za razvoj održivog turizma BiH. Početka manifestacije zakazan je za 19.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana