Namjera bivšeg vlasnika “Saničana” pala u vodu

Danijela Bajić
Namjera bivšeg vlasnika “Saničana” pala u vodu

PRIJEDOR - Okružni privredni sud u Prijedoru odbio je kao neosnovan zahtjev stečajnog povjerioca ribnjaka “Saničani” Radojice Ratkovca za isključenje postupajućeg sudije, a novo izvještajno ročište, na kojem bi, između ostalog, trebalo da budu razmatrani i uslovi prodaje imovine, zakazano je za 14. avgust.

Okružni privredni sud u Prijedoru je 10. jula odgodio izvještajno ročište o ribnjaku “Saničani”, budući da je neposredno pred početak sjednice Skupštine akcionara zaprimio zahtjev za isključenje postupajućeg sudije koji je sudu uputio bivši vlasnik Ratkovac.

 - S obzirom na to da iz navoda zahtjeva za isključenje, kao i dostavljenih priloga, proizlazi da nije ispunjen zakonski uslov za isključenje sudije za postupanje u navedenom stečajnom predmetu, predsjednik suda zahtjev za isključenje sudije odbio je kao neosnovan - navode u sudu.

Na tom ročištu bilo je predviđeno da stečajni upravnik podnese izvještaj o radu, da budu doneseni uslovi o prodaji preduzeća i da bude donesena odluka o raspisivanju licitacije o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica.

Stečajni upravnik Mirko Marčeta rekao je za “Glas Srpske” da je novo ročište zakazano za mjesec dana.

- Proces će biti nastavljen kako je i predviđeno po zakonu. Suština priče je da što prije dođe do unovčenja imovine i izmirenja povjerilaca - rekao je Marčeta.

Stečaj u ribnjaku “Saničani” je otvoren u martu 2021. godine, a protiv Ratkovca Okružno javno tužilaštvo Prijedor u februaru prošle godine podiglo je optužnicu zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju kojim je oštetio javne prihode za oko pola miliona maraka.

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijelo je Pravobranilaštvo RS 17. jula 2020, a prijedorski sud je 11. septembra te godine pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka.

Određene su i mjere radi obezbjeđenja imovine kojima se zabranjuje stečajnom dužniku da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

Predstavnici gradske vlasti u Prijedoru u više navrata su od pokretanja stečaja izražavale interes da ovo preduzeće kupi Vlada Republike Srpske i preda na upravljanje gradu Prijedoru.

Vrijednost

Mirko Marčeta informisao je nedavno Odbor povjerilaca i o procjeni imovine Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Poreske uprave Republike Srpske kao razlučnih povjerilaca u ovom stečajnom postupku, navodeći da je vrijednost nekretnina ribnjaka nad kojim postoji razlučno pravo ovih dviju institucija 613.829 KM te da su oba razlučna povjerioca dala saglasnost za prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica.

Takođe Marčeta je Odbor povjerilaca obavijestio i o elaboratu Zavoda za izgradnju grada Prijedora o procjeni vrijednosti potrebnih ulaganja u postojeću infrastrukturu ribnjaka po kojoj je potrebno uložiti 2,72 miliona KM da bi ribnjak bio doveden u stanje potrebno za normalno funkcionisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana