Ministarstvo zdravlja: Stalni pomaci na unapređenju položaja zaposlenih u zdravstvu

SRNA
Ministarstvo zdravlja: Stalni pomaci na unapređenju položaja zaposlenih u zdravstvu

BANjALUKA- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pozvalo je sindikate na zajednički rad na boljoj organizaciji pružanja zdravstvene zaštite u najboljem interesu pacijenata, te istaklo stalne pomake na unapređenju socio-ekonomskog položaja zaposlenih i uslova rada u oblasti zdravstva.

Iz Ministarstva su za Srnu istakli da su u svim zdravstvenim ustanovama redovna i da se izmiruju tekuće obaveze, a da je početkom 2022. godine počela primjena novih modela povećanja plata kroz povećanje koeficijenata za tri odsto radnicima koji primaju plate veće od 1.000 KM, odnosno pet odsto za one sa primanjima nižim od 1.000 KM.

Podsjećaju i da, kada je riječ o povećanjima izdvajanja za plate zaposlenih u zdravstvenom sektoru, najbolje govori podatak da je 2018. ukupan mjesečni iznos koji se izdvajao bio 24 miliona KM, a od januara ove godine je 42 miliona KM.

Naglašavaju i da je resorni ministar sa Sindikatom zdravstva i socijalne zaštite potpisao odluku o utvrđivanju cijene rada za sve zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva čime je povećan iznos cijene rada sa 145 KM na 159,50 KM.

Potpisan je i Sporazum sa sedam sindikata u oblasti zdravstva, prosvjete, uprave, unutrašnjih poslova i pravosuđa sa nadležnim ministrima, na osnovu kojeg je zaposlenima u javnom sektoru, među kojima je i zdravstvo, plata povećana za 100 KM, kroz izmjene koeficijenata za obračun plata.

Tada je, napominju iz Ministarstva, dogovoreno i dodatno povećanje plata za pet odsto za zaposlene kojima je neto plata ispod prosječne u Republici, što je i učinjeno početkom 2023. godine, poštujući navedeni sporazum sa sindikalnim organizacijama.

"Ta izmjena Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva u setu prijedloga izmjena zakona o platama jedna je od mjera Vlade Srpske koja je doprinijela poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u Srpskoj", naglasili su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Iz Ministarstva napominju i da je na snazi Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske potpisan sa predsjednicima Sindikata zdravstva i socijalne zaštite i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kojim su dodatno unaprijeđena prava radnika u zdravstvu.

"Ministarstvo razumije zahtjeve predstavnika sindikata za razmatranjem mogućnosti iznalaženja dodatnih rješenja za zaštitu radnika u zdravstvenim ustanovama, ali napominje da se predmetna materija ne odnosi isključivo na zakonodavstvo u oblasti zdravstva", naveli su u Ministarstvu.

Uvažavajući da svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu uz poštovanje najvišeg standarda ljudskih prava, kao i fizički i psihički integritet i bezbjednost svoje ličnosti, iz Ministarstva napominju da zdravstveni radnici u obavljanju svog posla moraju od pacijenata i njihovih porodica da dobiju isti nivo poštovanja.

Kako kažu, u stalnom su kontaktu sa svim reprezentativnim sindikalnim organizacijama iz oblasti zdravstva i upoznati su sa zahtjevima, koji su različiti i po svojoj suštini i po modelima koji se predlažu.

"Sindikati su prilikom razgovora u Ministarstvu upoznati i sa trenutnim budžetskim okvirom. Podsjećamo da su socijalni dijalog i redovni razgovori ovog Ministarstva sa sindikatima doprinijeli stvaranju partnerskih odnosa i dali aktivnu ulogu sindikatima kod kreiranja svih ključnih politika i planova u zdravstvenom sistemu", navode u Ministarstvu.

Ističu i da vladina odluka o povećanju najniže plate nije umanjila primanja medicinskim radnicima, nego je povećala kategorijama radnika koji su imali najniža primanja.

Predstavnici sindikalnih organizacija Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske okupili su se danas u Banjaluci kako bi ukazali na probleme i zatražili povećanje cijene rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana