Najtraženiji ekonomisti, pravnici i informatičari

Dragana Orlović
Najtraženiji ekonomisti, pravnici i informatičari

BANjALUKA - Do posla putem biroa u Republici Srpskoj tokom prošle godine je došlo više od 31.000 stanovnika, a upućeni ističu da je broj novozaposlenih još veći, jer ima i onih koji su do radnih mjesta stigli na drugi način.

Prema najnovijim podacima Zavoda za zapošljavanje RS, zaključno sa 31. decembrom 2021. godine, sa njihovih evidencija zaposleno je 31.289 lica, što je za 1.410 više u odnosu na isti period prethodne godine.

Analizirajući stanje na tržištu rada i broj zaposlenih prema djelatnostima, evidentno je da je najviše primljenih radnika bilo u prerađivačkoj industriji i to oko 24 odsto. Potom slijede trgovina te ostale lične i uslužne djelatnosti. Sa druge strane, kada je riječ o broju onih koji čekaju na zaposlenje, spiskovi u mnogim biroima su dosta kraći.

- Na evidenciji nezaposlenih zaključno sa 31. decembrom prošle godine prijavljeno je 69.987 lica, što je za 15,8 odsto ili 13.177 manje u odnosu na isti period u 2020. godini, kada je bilo evidentirano 83.164 nezaposlenih - rekli su “Glasu Srpske” u Zavodu za zapošljavanje RS.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe da je lani u Republici Srpskoj bilo dosta više zaposlenih nego što pokazuju evidencije Zavoda za zapošljavanje, jer je veliki broj onih koji samostalno pronalaze radna mjesta. Zbog toga su, kako kaže, i predlagali zavodu da pojačaju aktivnosti da bi imali tačnije evidencije. On je istakao da je porast broja zaposlenih tokom prošle godine potvrdio da su u privredi ostvareni bolji rezultati.

- Povećan je izvoz, a povećan je i broj radnika, što znači da se situacija značajno popravila. Takav trend očekujemo i u ovoj godini, s obzirom na to da ekonomski rat Kine, Amerike i Evrope i dalje traje, s druge strane, tu su problemi sa transportom sa kineskog tržišta i sve veći broj kompanija iz Evrope koje traže snabdijevanje na drugim mjestima i to je jedan od razloga što je prošla godina bila uspješna. I dalje možemo očekivati rast zaposlenih i izvoza - poručio je Trivić.

Kada je u pitanju stručna sprema, analize pokazuju da su poslodavci u Srpskoj lani najviše tražili da zaposle diplomirane ekonomiste i pravnike, ali i profesore matematike i fizike. Veliko interesovanje vladalo je i za profesorima informatike, diplomiranim farmaceutima, ljekarima, kao i inženjerima elektrotehnike.

U Zavodu za zapošljavanje RS kažu da su u okviru četvrtog stepena stručne spreme poslodavci najviše tražili da zaposle ekonomske tehničare, medicinske sestre i tehničare, operatere na računaru te mašinske tehničare.

- Kada je u pitanju visoka stručna sprema, do posla najbrže dolaze profesori matematike i profesori matematike i fizike. Oni u prosjeku na posao čekaju oko tri mjeseca, dok profesori filozofije i sociologije, istorije te profesori geografije oko četiri godine čekaju na zaposlenje - naveli su u Zavodu.

Oko četiri mjeseca posao čekaju kozmetičari, maseri i grafičari, dok je prosječna dužina čekanja na zaposlenje finansijskih radnika, ekonomista i pravnika čak i do sedam godina.

Rast plata

S ciljem rasterećenja privrede i stvaranja uslova za povećanje plata radnicima poslodavci i Vlada ranije su se dogovorili o smanjenju zbirne poreske stope sa sadašnjih 32,8 odsto na 31 odsto, a na osnovu čega bi plate radnicima u Srpskoj već od 1. februara trebalo da budu povećane. Krajem decembra 2021. godine Vlada RS je donijela i odluku da najniža plata u ovoj godini iznosi 590 maraka, umjesto dosadašnjih 540 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana