Najtopliji dani tek stižu

GS
Najtopliji dani tek stižu

Republički hidrometeorološki zavod najavio je dolazak novog toplotnog talasa, a najtopliji dani se očekuju početkom naredne sedmice.

Meteorolog amater Ivan Ristić iz Srbije dao je detaljan pregled vremenskih uslova koje možemo očekivati u narednom periodu.

- U uticaju smo visokog ciklona iznad Karpata i Crnog mora, što će donijeti prijatne temperature od 28 do 32 stepena u naredna dva dana. Međutim, od srijede se očekuje jačanje Afričkog anticiklona, što će rezultirati porastom temperatura - rekao je Ristić za Kurir televiziju.

Kako je Ristić naveo, trend rasta temperature će biti postepen, sa povećanjem od oko dva stepena svakog dana.

Do ponedjeljka se očekuje da temperature dostignu između 36 i 40 stepeni, a takvi uslovi će se zadržati i narednih dana - rekao je Ristić, dodajući da će toplota biti posebno izražena od 12. do 14. avgusta.
Govoreći o mogućem kraju toplotnog talasa, Ristić je naveo da se trenutno ne vidi jasan kraj ovih visokih temperatura.

- Ne vidimo dolazak fronta sa zapada ili sjeverozapada koji bi donio osvježenje i kišu. Možda tek krajem avgusta, oko 25, možemo očekivati blago zahlađenje i mogućnost padavina - rekao je Ristić, upozoravajući da će temperature i dalje ostati visoke, sa maksimalnim vrijednostima između 32 i 36 Celzijusovih stepeni.

Ristić je apelovao na građane da se pridržavaju savjeta za zaštitu od vrućine, posebno tokom najtoplijih dana.

Najpametnije je držati se hlada i piti puno vode - zaključio je Ristić.

- Rast temperatura i tropske noći se očekuju tokom sljedeće sedmice u Srpskoj, a rast počinje od danas, maksimalna temperatura vazduha do 34 stepena.

U nedjelju se očekuje maksimalna temperatura od 36 stepeni. Ponedjeljak, utorak i srijeda biće najtopliji, a temperatura će se kretati između 38 i 40 stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana