Najstariji dnevni list u BiH ugostio osnovce iz Istočnog Novog Sarajeva: Mali novinari u posjeti „Glasu"

D. B.
Najstariji dnevni list u BiH ugostio osnovce iz Istočnog Novog Sarajeva: Mali novinari u posjeti „Glasu"

BANjALULA - Kako se izvještava sa terena, pišu informacije, obrađuju fotografije za novine ali i portal saznali su danas učenici Osnovne škole „Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva prilikom posjete redakciji „Glasa Srpske" u Banjaluci.

 Tridesetak članova novinarske sekcije u pratnji nastavnika ove osnovne škole imalo je priliku da se u razgovoru sa urednicima i novinarima najstarijeg dnevnog lista u BiH upozna sa svim čarima novinarstva, ali i da urade poneki razgovor za svoju emisiju. 

Nastavnik srpskog jezika i voditelj novinarske sekcije u ovoj školi Miroslav Čavarkapa  rekao je da su odabrali da posjete „Glas Srpske" jer je to, kako kaže, najprofesionalniji štampani medij u Srpskoj.

- S ciljem poboljšanja naših kreacija, jer imamo dječiju emisiju koju svake nedjelje puštamo na talasima Radija Istočno Sarajevo, odlučili smo da dođemo u Banjaluku i posjetimo redakciju „Glasa Srpske", ali i Radio-televiziju Republike Srpske - kazao je Čavarkapa.

Dodao je da će im savjeti urednika i novinara „Glasa" itekako pomoći u daljem radu i razvoju novinarske sekcije, koja trenutno broji 42 člana.

Učenici su se prilikom obilaska, osim sa urednicima i novinarima, družili sa tehničkom pripremom gdje su na licu mjesta vidjeli kako nastaju strane za novo izdanje.

Jedna od učenica je rekla da je pozitivna atmosfera u redakciji podstakla da još više razmišlja o novinarstvu kao profesiji.

- Naučila sam koliko je vremena potrebno da se napravi jedno izdanje  novina, kako nastaje i način na koji se dolazi do vijesti. Saznala sam da se najprije održava sastanak na kojem se iznose teme o kojima će se pisati. Nakon toga novinari odlaze na lice mjesta kako bi došli do informacija, a potom dolaze u redakciju, gdje pišu o tom događaju. Novinarstvo je jako zanimljivo - kazala je ona.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana