Najmlađa opština dobiće novi Dom zdravlja

Srna
Foto: Srna

STANARI - U Stanarima je danas položen kamen temeljac novog objekta Doma zdravlja, za šta će biti izdvojeno više od 3,7 miliona KM.

Kamen temeljac položili su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, načelnik opštine Radojica Ćelić i konzul Srbije u Banjaluci Vesna Marinković.

Polaganju kamena temeljca prisustvuju poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić i predstavnik Ambasade Srbije u BiH Natađa Šorđević.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić je 1. aprila potpisao sa kompanijom "Građ-promet" iz Doboja, kao nosioca konzorcijuma od pet preduzeća, ugovor o izgradnji novog objekta Doma zdravlja, čija je vrijednost 3.753.647 KM, rečeno je Srni iz Opštinske uprave Stanari.

Opština Stanari će projekat finansirati iz vlastitih sredstava, a ugovor je zaključen po sistemu "ključ u ruke" i podrazumijeva izradu projektne dokumentacije, izvođenje građevinsko-zanatskih radova, izgradnju vodovoda i kanalizacije, mašinske i elektro instalacije, kao i vanjsko uređenje.

Objekat je površine oko 1.700 metara kvadratnih, koji čine prizemlje i dva sprata, a gradiće se u dvije faze sa rokom od 14 mjeseci.

Cvijanovićeva je rekla u obraćanju nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju novog objekta Doma zdravlja u Stanarima, da će to unaprijediti zdravstveni položaj građana. Ona je istakla da je zadovoljna što je, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, krenula i inicijativa o Rudniku i Termoelektrani EFT, izgradnji poslovne zone, putnoj komunikaciji prema Tesliću i Federaciji BiH, kao i ostale intervencije koje su prepoznate od važnosti građana Stanara.

Cvijanovićeva je zahvalila Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću čija podrška je ostavila značajan pečat i prisustvo Srbije na ovom području. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić čestitao je rukovodstvu opštine na inicijativi da bude unaprijeđen zdravstveni sistem u ovoj lokalnoj zajednici, kao i Ambasadi Srbije na kontinuiranoj podršci.

"Koliko god se oprema i objekat činili nevažnim, oni su vrlo važni, jer da nismo imali takvu opremu i objekte u prethodnom periodu vrlo teško bi se izborili sa pandemijom", izjavio je Šeranić novinarima u Stanarima, gdje je prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju novog objekta Doma zdravlja.
On je zahvalio Srbiji za izdašnu pomoć za unapređenje zdravstvenog sistema u Srpskoj, kao i društveno odgovornoj kompaniji EFT, koja je u 2020. i 2021. godini bila donator određene medicinske opreme i sredstava.

Ministar-savjetnik u Ambasadi Srbije u BiH Nataša Đorđević zadovoljna je na ukazanoj časti da prisustvuje današnjoj manifestaciji, i kao pomoć Srbije najavila donaciju od 350.000 evra kao rezultat dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenada Stevandića.

Stevandić je ukazao na institucionalnu simbiozu i podršku najmlađoj opštini Republike Srpske i njenom rukovodstvu. Načelnik opštine Radojica Ćelić rekao je da je riječ o strateškom infrastrukturnim objektu za ovo lokalnu zajednicu, od njenog osnivanja 2014. godine.

On je naveo da se objekat gradi iz vlastitih sredstava i da postoji obećanje Vlade Srbije da će učestvovati sa iznosom od 350.000 evra. Ćelić je za naredni period najavio brojne infrastrukturne aktivnosti od kojih je izdvojio lokalni vodovod, novi administrativni centar uz, kako je naveo, podršku Vlade Republike Srpske.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić je 1. aprila potpisao sa kompanijom "Građ-promet" iz Doboja, kao nosioca konzorcijuma od pet preduzeća, ugovor o izgradnji novog objekta Doma zdravlja, čija je vrijednost 3.753.647 KM, rečeno je Srni iz Opštinske uprave Stanari.

Opština Stanari će projekat finansirati iz vlastitih sredstava, a ugovor je zaključen po sistemu "ključ u ruke", i podrazumijeva izradu projektne dokumentacije, izvođenje građevinsko-zanatskih radova, izgradnju vodovoda i kanalizacije, mašinske i elektro instalacije, kao i vanjsko uređenje.

Objekat je površine oko 1.700 metara kvadratnih, koji čine prizemlje i dva sprata, gradiće se u dvije faze sa rokom od 14 mjeseci.

Cvijanovićeva je ukazala na doprinos Vlade Srpske, kao i javnih preduzeća od kojih je izdvojila "Puteve Republike Srpske", koji su doprinijeli infrastrukturnoj izgradnji i povezivanju Stanara prema Tesliću i Federaciji BiH, a koji je ocijenjen kao ključni za privredni razvoj ove lokalne zajednice.

"Ovdje smo radili i na uspostavljanju poslovne zone. Želimo da bude što više investitora, da se završi sve što je neophodno da bi oni mogli da primaju neke druge poslodavce.

Zahvalnost ovdje ide prema društveno odgovornoj kompaniji EFT koja zapošljava veliki broj ljudi u Rudniku i Termoelektrani, ali je i pokazala društveno odgovorno lice pomažući škole i razne projekte", izjavila je Cvijanovićeva novinarima.

"Naravno velika zahvalnost ide i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije jer je zaista na nesebičan način pomogla mnoge naše opštine širom Republike Srpske. Gotovo sve su primile neku vrstu donacije ili intervencije", izjavila je Cvijanovićeva, zadovoljna što će se to odnositi i na Stanare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana